„Ez a legjobb klip, ami valaha készült a szólóprojektemhez” – Itt van Áron András új videója Nashville-ből, a The Shore

2023.12.28. 17:55, soostamas

screenshot_2023-12-28_at_16_47_27.jpg

Novemberben jött ki Áron András élő videója a The Moment egyik húzódalához (Carolina), amit egy kis patak partján vettek fel, ahová a helyi legenda szerint Elvis és Johnny Cash is kijárt zenélgetni. Andris nashville-i útja során egy másik klipet is forgattak az album egy másik kulcsdalához (The Shore), ami egyben a lemezt kísérő dokumentumfilm előfutára is. Premier!

Mint arról nagyinterjúnkban és a Carolina premierjében is beszámoltunkNashville-ben, a Taylor Swift lemezein hangmérnökként dolgozó producerrel, Derek Gartennel vette fel új albumát Áron András, aki idén októberben visszarepült Amerikába. Elsősorban kikapcsolódni, de ahogy az várható volt, több videó is született az úton, amire barátnője, a Blahalouisiana énekese, Schoblocher Barbara, és az ék frontembere, valamint közös zenekaruk, a Trillion gitárosa, Lee Olivér, aki legutóbb arról mesélt a Recordernek, hogy túlzás nélkül megváltoztatta az életét ez az út.

A The Shore-hoz a két nashville-i trip során felvett életképekből, zenélgetésekből, stúdiózásból, utazásokból forgatott egy erős hangulatú anyagot Vadas Géza operatőr-rendező, ami itt, a Recorderen látható először. „Ez a legjobb videoklip, ami valaha készült a szólóprojektemhez. Egyszerűen imádom visszanézni, mert nagyon élethűen visszaadja azt az álomszerű állapotot, amiben ott vagyunk. Egy milliméternyi erőlködést sem lehet érezni rajta, főleg mert nem igazán volt tervben ez a klip. De én ennek így még jobban örülök. Vadas Gézának pedig nagyon hálás vagyok ezért, gyönyörűen összeszőtte az első két utazásunkat ebben a videóban” – mondja Andris.

„Az eredeti ötletem 2021-ben az volt, hogy ehhez a lemezhez párosul egy film is majd jóval a megjelenés után, ami nyomon kíséri az egész születését. Most az a terv, hogy valamikor jövőre napvilágot lát a dokumentumfilm, aminek voltaképpen ez a klip az előfutára. Géza 2022 óta dolgozik rajta, egy tonnányi archív felvétel van az utazás előttről és utánról, a lemez készítéséről, és még rengeteg mindenről. Ebből szeretnénk egy különleges kis vizuális időutazó élményt adni a hallgatók számára.”

Ennek a számnak a születése és a felvétele is fontos pillanat volt Andrisék számára. „Az egyik legcsodálatosabb pillanat volt az életemben, amikor Derek a The Shore című szám felvétele közben bejött hozzám a stúdióban, elsírta magát, és megköszönte, hogy itt vagyok, és visszaült a helyére” – mesélte szeptemberi interjúnkban a Lazarvs frontembereként is ismerős András, aki azt is elárulta, hogy nem ezt tartja a legerősebb számnak az új lemezen, a szövege viszont ennek a legszebb.

„Arról szól, hogy menekülök, de nem tudom, ki elöl. Amikor Kaliforniában voltunk, és San Louis Obispónál feküdtem a tengerparton egyedül, a jó öreg paranoiámból fakadóan állandóan felkeltem szétnézni, hogy nem gáz-e, hogy itt fekszem. Ott vagyok a világ végén, egy élőlény sincs a környéken, nem kéne aggódnom, szoronganom semmiért, mégis attól félek, hogy zavarok valakit. És írtam Dereknek egy SMS-t, hogy itt a parton értettem meg, miről szól a The Shore.”

screenshot_2023-12-28_at_16_43_34.jpgSchoblocher Barbara és Áron András Nashville-ben. Részlet a klipből.

A dal a rendező Vadas Géza számára is maradandó élményt hordoz: „Nagyon izgalmas volt idén újra Nashville-ben lenni, ami tavaly azt hiszem mindannyiunknak életének egyik meghatározó időszaka volt. Mikor most októberben másodjára landoltunk, egészen más settingben találtuk magunkat, mint tavaly. Akkor a felvételek miatt az idő nagy részét a studióban töltöttük, most viszont hirtelen kéthétnyi szabadidő szakadt ránk az előző élmény díszletei között. Iszonyú jó volt, de érzelmileg meglepően aktív, kicsit azt éreztem, keretbe foglalta a két út az eltelt évet, és amikor néztem a felvételeket mindkét évről, folyton a Shore ment a fejemben, így organikusan született meg ez a klip.”

András január 5-én az Akvárium nagytermében ad nagykoncertet, ahol először szólóban, egy szál gitárral, majd zenekarával, a Black Circle Orchestrával is fellép. „Húsz évembe telt felmászni idáig, ez az első nagytermes szólókoncertem, és nagyon büszke vagyok rá. Úgyhogy minden részemet oda fogom adni az utolsó embernek is, az biztos. Egy nagyon hosszú este lesz, mert most az átlagnál is sokkal többet fogok mesélni, mert szeretném a lehető legmélyebben átadni azt, amit érzek, amikor játszom ezeket a dalokat, és hogy hogyan és honnan jutottam el ide, ahol most vagyok. Hátha inspirál valakit, aki esetleg erre az útra szeretne tévedni, vagy csak szimplán egy picit szeretne elszakadni a valóságtól egy pár órára” – mondta róla múltkor Andris.

Jegyek ide kattintva még kaphatók, Facebook-esemény errefelé.

screenshot_2023-12-28_at_16_46_36.jpgStúdiózás Derek Gartennél. 

„NEM FOGJA KEDVESSÉGBŐL DICSÉRNI AZ ÖTLETEMET” – PÁROS ÁRON ANDRÁS- ÉS SCHOBLOCHER BARBARA-INTERJÚNK

 

Áron András a Facebookon. Instagramon. Tidalen.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/28/ez_a_legjobb_klip_ami_valaha_keszult_a_szoloprojektemhez_itt_van_aron_andras_uj_videoja_nashvillebol
„Ez a legjobb klip, ami valaha készült a szólóprojektemhez” – Itt van Áron András új videója Nashville-ből, a The Shore
süti beállítások módosítása