„Az igazi luxus békében dühöngeni” – Itt a tett új lemeze, a Savas csend tölti szánkat

2023.12.25. 10:20, srecorder

atettband.jpg

Februárban hozta ki első lemezét, év végére pedig meg is szülte a másodikat a Guruzsmás gitárosának új zenekara, amelyben a remek new wave/two-tone zenekar, a Lubricators énekesnője is játszik. A sötét indie/poszt-punk után Bencze Tibor most visszatalált a garázsrockhoz, a szörfhöz és a pszichedéliához. Premier!

2022 elején feltámadt a Guruzsmás, amelyben Bencze Tibor garázsosan, punkosan, progosan játssza a leginkább a Barbaróhoz vagy a Magurához hasonlítható, népzenei ihletésű rockot, de még abban az évben egy új zenekart is alapított. A nevét Kassák Lajos aktivista lapjáról kölcsönző a tett 2023 elején hozta ki első lemezét, amelyben Timur a Protomartyr- és a shame-féle sötét, sodró gitárzenék iránti rajongását élte ki.

„Az első, Konstans vasárnapok című lemez még idén februárban jelent meg. Utólag érezni rajta, hogy még tapogatóztunk és egymással ismerkedtünk. A tavalyihoz hasonlóan most is Biatorbágy város önkormányzatának ifjúsági pályázatán nyertem alkotói támogatást. Nyilván kétséges, hogy nyer-e az ember, már az első anyag után elkezdtem írni a következőt. Első körben Fénytörés címmel szerettünk volna egy verslemezt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóinak verseiből, de sajnos csak szabadverseket kaptunk, szóval más irányokat kellett keresnünk” – meséli Timur az új lemez születéséről.

„Végül Árvai Levente (basszusgitár) és én megírtuk a szövegeket. A Konstans vasárnapok az elmúlt évek, a harmincas életévekbe való átmenet személyes látlelete, tényleg inkább a belső vívódásokról szólt. Egyszerűen le kellett számolni a múlttal és a helyére tenni a tapasztalatot. A mostani Savas csend tölti szánkat ezen túllendülve inkább kívülről szemléli az életet. A saját benyomásaink alapján van itt szó a korszellemről, öregedésről, hitkeresésről, történelmi benyomásokról és reflexekről. Az egyetlen igazán személyes darab a Szerelmes vers. Mindezek mellett a szövegek tele vannak Ady Endre-, József Attila- és Radnóti Miklós-utalásokkal, szóval teljesen nem szakadtunk el a gyökereinktől. Maga a lemez címe is utalás József Attila Végül című versére.”

„Zeneileg a legérdekesebb tapasztalat az volt, hogy a második körben jöttem rá, hogy a projektmunka azért is nagyon hálás, mert van idő feldolgozni a zenei tapasztalatokat is, összegyúrni a zajos ihletből a tettet. A Konstans vasárnapok zajosabb, indie-s, poszt-punkos világa után megint rákaptam a garage rockra, a surfre, a grunge-ra, a pszichedelikus rockra, bluesra meg a crank wave-re. Ezeket a benyomásokat gyúrtam össze 8 szám erejéig, aztán közösen még csiszolgattuk őket. A Guruzsmásra emlékeztető gitártémáktól sem szakadtam most el. Egy-két számban (Legszebb éveim, Savas csend tölti szánkat) fel-feltűnik a magyar népzenés beütés és hangulat, de végre írhattam egy igazi surf-számot is (BalatonTobruk), ami a fűzfői élményeimet foglalja össze.”

A zenekar összességében arra jutott, hogy bár nyersebb és koszosabb az idei lemez, de hallatszik, hogy megtanultak együtt dolgozni, rátapintani a másik gondolatára. „Ezúttal is négy nap alatt raktuk össze az anyagot, aztán rohantunk is Érdre, ahol Tóth Péter és Tornai Zsolt segített rögzíteni az anyagot a Nortyx Stúdióban. Gyorsan és hatékonyan dolgoztunk, nagyon nagy élmény volt megtapasztalni a sokéves kínlódás után a professzionalitás előszobáját.

A borítót és a szövegkönyvet szintén Levente készítette. Törekedtünk színekben és formákban is az egyszerűségre. Koncerteket egyelőre nem tervezünk, se a munka, se a magánélet, se a távolság nem engedi most meg ezt a luxust. Gondolkodunk a lehetséges megoldásokon, de elképzelhető, hogy ebből csak egy év múlva lesz valami, az biztos, hogy jövőre is szeretnénk egy lemezt, ha úgy alakul. Már dolgozunk rajta. Ráadásul elég nagy előny, hogy senki felé nem kell elszámolnunk, nincs rajtunk nyomás a koncertek vagy egyebek miatt sem. Az igazi luxus békében dühöngeni.”

a tett idei felállása (a nyitóképen balról-jobbra):

Mucsi Vilmos – dob
Mucsi-Sörös Tímea – ének
Bencze Tibor – gitár, zene, szöveg, ebow, boyo
Árvai Levente – basszusgitár, zene (4.), szöveg (2.;4.)
Dallman Kristóf – gitár

„HOGY SZÓL MÁR AZ A GITÁR!” – BENCZE TIBOR (GURUZSMÁS)-INTERJÚ

 

a tett Facebookon. Instagramon. Bandcampen. Soundcloudon.

Fotó: Tornai Zsolt.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/25/_az_igazi_luxus_bekeben_duhongeni_itt_a_tett_uj_lemeze_a_savas_csend_tolti_szankat
„Az igazi luxus békében dühöngeni” – Itt a tett új lemeze, a Savas csend tölti szánkat
süti beállítások módosítása