Jazz, ahogy azt ritkán hallod – szerdán Santa Diver a Magyar Zene Házában!

2023.12.10. 11:39, srecorder

Egyedi hangzással játszik finom szépségű, a szabadzenétől sem visszariadó jazzt a Santa Diver, akik eddigi legkiforrottabb lemezükkel érkeznek december 13-án a Magyar Zene Házába. Semmihez se fogható, karcos hegedűjáték, dallamos basszusszólamok és kreatív dobolás egy estén, amin a Morning Air limitált vinylkiadását is bemutatják.

Santa Diver már több mint 15 éve izgalmas színfoltja a hazai jazzszíntérnek. A trió magját a sajátos, torzított hegedűjátékáról ismert Kézdy Luca, és a Kiscsillagban is játszó, de artpopos szólóprojektjében is kimagaslót hozó Szesztay Dávid alkotja, akikhez a színtér egyik legjobb, legkeresettebb dobosa, Szegő Dávid csatlakozott.

„ÚRISTEN, TI EZT HÁRMAN CSINÁLJÁTOK?” –SANTA DIVER-INTERJÚNK

Luca még az Amoeba-főnök Sabák Péterrel közös zenekarában, a Kamuban látta játszani Dávidot, és elhívta egy fellépésére a gitáros-billentyűst – basszusgitározni. Tudták, hogy nem hagyományos jazzfelállást akarnak, így a zongora hamar kiesett a képből, és maradt a dob, basszusgitár, hegedű. „Ki akartuk próbálni, milyen úgy összeereszteni a játékunkat, ha nincsenek harmóniák és csak a középmagas és mély tartományban játszunk. [...]

Az alapkoncepció az volt, hogy minimalizmusra törekvő, repetitív zenét játsszunk. Voltak időszakok, amikor eltávolodtunk ettől, és volt, amikor ez a felfogás visszajött, például a Blue Horizon című lemezünkön. Az elsőn még nagyon szerkesztett zenét játszottunk, minden meg volt írva, még a szólók hossza is be volt lőve. Ezután jött a késztetés, hogy engedjük magunkat szabadjára, improvizáljunk hosszabban. A második-harmadik lemezre megérkeztek a 9-10 perces számok, akkoriban lubickoltunk ebben a szabad stílusban” – mesélte Szesztay Dávid tavalyi interjúnkban a repetitív-variatív undergroundból indult, de időközben jazztrióvá érett Santa Diverről.

Eddigi legkiforrottabb, ötödik lemezük májusban debütált a Recorderen, ősszel pedig limitált, kétszáz darabos, sorszámozott vinylen is megjelent a Moiras Records gondozásában – ennek a bemutatója lesz most a Magyar Zene Házában. A Morning Air hű a címéhez, a korábbiaknál több rajta a nyugodtabb hangvételű zene, de hosszú, többtételes, lendületes szerzeményekből sincs hiány, amikben elszabadulhatnak Luca szenvedélyes, karcos hegedűszólói. Érződik, hogy a trió összecsiszolódott a már nyolc éve velük zenélő Szegő Dáviddal, talán ezért is érvényesül a legerősebben itt a ritmusszekció játéka, Szegő kreatív, modern dobolása és Szesztay harmóniákkal játszó, olykor gitárszerűen pengetett játékmódja.

A Santa Diver különleges műsorral készül a Zene Házába: a Morning Air legjobb szerzeményei mellé csupa olyanat válogattak, amiket ritkábban játszottak az elmúlt években. A helyszínen természetesen kapható lesz az új album is bakeliten – sőt, egy dedikált példányt ki is sorsolnak a koncert végén. (Kézdy Luca és Szesztay Dávid is remek szólólemezzel jelentkezett idén, Szegő Dávid pedig elindította jazz-supergroupját, a Daveform Quintetet, ezekről itt, itt és itt írtunk.)

Santa Diver
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2023. december 13. 19.30-21.15
Belépő: 3900 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

nyitókép: Biljarszki Dániel

https://recorder.blog.hu/2023/12/10/jazz_ahogy_azt_ritkan_hallod_szerdan_santa_diver_a_magyar_zene_hazaban_ajanlo
Jazz, ahogy azt ritkán hallod – szerdán Santa Diver a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása