Big-dick-energy fúziós őrület – Itt a Hakumba új dala, pénteken pedig jön az új EP is

2023.12.05. 16:22, srecorder

golem2ndday_babaidenes-49_1.jpg

Év elején mutattuk be a fúziós ska-t játszó Hakumba első nagylemezét (Véletlen volt, nem direkt), év végére pedig befut a folytatás, a Remekül szórakozom EP, amin van blues-funk, üvöltözős punk és fúziós agyeldobás is. A 11 fős bulizenekar előtte pedig egy különálló kislemezt is kiad, ez – vagyis a Chaos – debütál most a Recorderen.

A Chaos az egyik legrégebbi dala a Cucumbernek, a Hakumba (egyik, kisebb) elődzenekarának: „Még négy évvel ezelőtt pattant ki a szaxofonosunk, Sikó Alpár akkoriban erősen lázadó elméjéből. Eleinte úgy adtuk elő a dalt, hogy a zenekar tagjai hangszereket cseréltek, és mindenki valami olyasmit kezdett el művelni a színpadon, amihez egyáltalán nem értett (ami így utólag felettébb szórakoztató, hisz akkoriban még a saját hangszereinkről sem volt különösebb fogalmunk). Így került Alpár kezébe a mikrofon, aztán valahogy az évek során annyit énekelte, hogy egészen helytálló dallá avanzsálódott ez az ún. Chaos (ejtsd: Csáosz)” – mesélte a zenekar.

„FOLYTATNI A VÉGTELEN ÖRÖMZENÉLÉST” – HAKUMBA A MAGYARRADARUNKON

A számto egyébként eredetileg a Véletlen volt, nem direkt nagylemezükre szánták, de a tavaly készült verziót nem érezték elég erősnek, így végül idén nyáron újra nekirugaszkodtak, és felvették az azóta született számaikkal együtt. (A dalhoz klip is készül, amihez Ács Misu vágja össze a zenekar legkedvesebb emlékeit.)

„Az első nagylemezünk után erős vágyat éreztünk a koncepciózusabb dalírásra, ennek ellenére az elmúlt fél év zenei termése ismét azt bizonyította, hogy 11 tagú zenekarként sosem lesz olyan, hogy állandóan egységes zenei síkon mozogjunk, így az azóta születő dalaink is erősen diverzre sikerültek műfaji keveredés szempontjából. Ami persze nem feltétlenül baj, sőt, azt hiszem, hogy a műfaji diverzitás a Hakumba védjegyévé kezd válni. Az biztos, hogy a dalírási folyamataink már sokkal rendszerezettebb módon történnek a korábbi évekhez képest, kevésbé véletlenszerűek a döntéseink az alkotás során, ami előrelendítette a zenekart produktivitás szempontjából.”

A novemberben megjelent Taking My Time című single-t még nyár elején rakták össze egy 40 fokban izzadós próba során; a dal alapját Szép Endre (basszusgitár) hozta. „Ez az erősen lírikus, éteri hangzású beat kissé kilóg a héten debütáló EP-nk big-dick-energy fúziós őrületéből, így majdnem egy hónappal korábban jelentettük meg, hogy legyen idő egy kicsit elidőzni és megnyugodni ezt a több mint 6 perces mámoros utazgatást hallgatva.

De a megnyugvásnak véget vetünk a héten: pénteken érkezik a Remekül szórakozom című, 3 számos kislemezünk egy energikus blues-funk, egy üvöltözős punk és egy fúziós agyeldobós nótával. Reményeink szerint az EP fogadtatása épp annyira intenzív lesz, mint a mi elmúlt egy évünk. Elképesztő módon inspiráltak és összehoztak minket a nyári szezon fergeteges közönségenergiái, a rengeteg nagyszínpados koncert, a közös utazások, a több száz ugráló-vigyorgó gondtalan fej látványa.”

hakumba-boritok.jpgA Chaos (b) és a Remekül szórakozom EP (j) borítói. Mindkettő Lukács Eszter munkája.

A zenekar már javában dolgozik egy afrobeat nagylemezen, ami jövőre várható, szombaton pedig az év egyik legfontosabb Hakumba-koncertjét adják az Akvárium kistermében, ahol az Öröm a Zene! döntőjét nemrég megnyerőa fúziós jazzt progrockkal, technoval és funkkal vegyítő Gorg & Benzol nyitja az estét, és végre Lukács Eszter gyönyörű Hakumba-grafikái és az általa tervezett zenekaros merchök is kaphatóak lesznek. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

„HOGY KICSIT KEVÉSBÉ LEGYEN FRUSZTRÁLÓ MAGYARORSZÁGON FIATALNAK LENNI” – A HAKUMBA ELSŐ LEMEZÉRŐL

 

Hakumba a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Babai Dénes.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/05/big-dick-energy_fuzios_orulet_itt_a_hakumba_uj_dala_penteken_pedig_jon_az_uj_ep_is
Big-dick-energy fúziós őrület – Itt a Hakumba új dala, pénteken pedig jön az új EP is
süti beállítások módosítása