Égből, Fényből… – Itt a Napfonat adventi nagylemeze

2023.12.01. 08:13, srecorder

napfonat_9_veres_anita_hatartalan_kepzelet.jpg

A Napfonat energikus, női a cappella együttes, akik idén már kiadtak egy kiváló lemezt, de most kapunk egyet karácsonyra is, amin zenei meglepetés is akad, hiszen már dús hangszereléssel játszanak népdalokat és ünnepi énekeket.

Két éve jelent meg első, Szól a világ című albumuk, amin magyar és más kultúrák népdalait énekelték polifonikus hangzásban, bársonyos, kacér, bátor harmóniákkal. Második lemezük, az idei Harmatcseppben él a világ bennem a négy őselem köré épült, nagyrészt saját szerzeményekből állt, és még jobban sikerült, mint az első. „A Napfonat működése, zenéje maga is példázza az életbe vetett (de nem könnyen vett) bizalmat és azt, hogy ami/aki önmagában kicsi, az is mutathat önmagán túl, magasra – ha megfelelő társakkal veszi körül magát” – írtuk kritikánkban, és ez az ars poetica most egy ünnepi köntöst kapott új, karácsonyi nagylemezükön.

A Napfonat, azaz Szarka Anita, Szalay Heni, Tóth Orsi, Tóth Eszter és Volkova Krisztina adventi műsorát 2019-ben mutatta be első formájában, és ez a zenei anyag adja a Fonónál megjelenő Égből, Fényből... alapját is. Különlegessége, hogy a lányok elrugaszkodnak az a cappella koncepciótól, és a megszokott perkusszív hangzás (cajon, keretes dob, darbuka) mellett citerával, ír buzukival, gitárral, fuvolával, furulyával és zongorával dúsították a dalokat. A dalokban olyan, mindenki számára alapvető témákat dolgoznak fel, mint a fény újjáéledése, a közösség, az anyaság, a család, és az, hogy mindig megszületik a sötétből valami új, ami csillagként vezethet bennünket ebben a bizonytalan világban.

Az első két lemezhez hasonlóan a borítót Makhult Gabriella képzőművész készítette, aki egyedi linómetszetével pontosan megragadta az album hangulatát. A lemezt Budaörsön, a Kunyhó Próbaterem és Stúdióban az ék-frontember és Trillion-gitáros Lee Olivér hangmérnöki segítségével rögzítették, aki a keverésért és masteringért is felelt. Az albumról három dalhoz live session videót is forgattak Lukács Mihály stábjával, amelyek a lemezbemutató előtt egyenként fognak megjelenni advent vasárnapjain.

A Napfonat 2022-ben bejutott A Dal döntőjébe (a Recorderen debütáltMint a Zápor című dalával, több ízben dolgoztak együtt Palya Beával és Sena Dagaduval, akivel 2021-ben Ferenc pápa zárómiséje előtt is felléptek a Hősök terén. Rendszeres fellépői a magyar fesztiváloknak, valamint többször turnéztak Európában (Csehországban, Lengyelországban, Észtországban és Finnországban). Az Égből, Fényből... című lemezüket 2023. december 17-én egy exkluzív, ünnepi koncerten mutatják be a Fonó Budai Zeneházban. JegyvásárlásFacebook-esemény.

PALYA BEA ÉS A NAPFONAT KEDVENC 2021-ES ZENÉI

 

Napfonat a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Veres Anita.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/01/egbol_fenybol_itt_a_napfonat_adventi_nagylemeze_premier
Égből, Fényből… – Itt a Napfonat adventi nagylemeze
süti beállítások módosítása