Korszakolható a beatkorszak?

2023.11.29. 16:30, trecorder

231026-korszak.jpg
A magyar könnyűzene 1957–1992 közötti időszakának korszakolására tesz kísérletet a Beatkorszak Projekt december 6-i, a Magyar Zene Házában rendezendő konferenciája.

A Beatkorszak Projekt a magyar könnyűzene történetét – egy 2017-es szakmai konszenzusnak megfelelően – az első hazai rock and roll lemezfelvétel (1957) megszületése és a Sziget Fesztivál indulása (1992) közötti időszakban vizsgálja. Az elmúlt években számtalan konferencia, kiállítás, könyv, rendezvény és beszélgetés született ennek a 35 évnek a hazai és határon túli könnyűzenéjéről. Az egyik legutóbbi rendezvényen, amit a Diósgyőri Popfesztivál félévszázados évfordulóján rendezett a Beatkorszak Projekt, felvetődött a kérdés, hogy a magyar könnyűzene 1957 és 1992 közötti időszakát mennyire lehet korszakokra bontani, és a korszakhatárok mennyire eshetnek egybe más területek (például a belügy) történetének periódusváltásaival.

E kérdésre épül a Korszakok a beatkorszakban című konferencia, amit december 6-án a Magyar Zene Háza könyvtárában rendez a Beatkorszak Projekt. A tanácskozást Romsics Ignác Gulyáskommunizmus és a három „T” című előadása nyitja, amit Balcsók István és Szarvák Tibor jóvoltából a korszak szociológiai, népesedési megközelítése, Koszits Attila előadásában pedig egy nemzetközi könnyűzenei kitekintés követ. A tanácskozás második blokkjában – többek között Csatári Bence és Takács Tibor révén – a Kádár-kor könnyűzenéhez is kapcsolódó intézményrendszereinek változásait tekintik át a résztvevők, míg a harmadik szekció a hangtechnika (Bálint Csaba), a divat (Valuch Tibor) és hazavihető zene (Bajnai Zsolt) szemszögéből vizsgálja az időszakot. A szekciókat a korszakolási lehetőségekről szóló moderált beszélgetések zárják.

Az NKA Hangfoglaló Program révén megvalósuló konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (regisztrálni az info@beatkorszak.hu címen lehet), és a korábbi évek gyakorlatának megfelelően online is követhető lesz. A Beatkorszak Projekt konferenciáját a Minden az enyém című fotókiállítás megnyitója zárja, aminek anyaga 2024. január 14-ig lesz látható a Magyar Zene Háza könyvtárában.

A konferencia Facebook-eseménye.

Beatkorszak a Facebookon.

Nyitókép: Urbán Tamás / Fortepan

beatkorszak2023dec650.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/11/29/korszakolhato_a_beatkorszak
Korszakolható a beatkorszak?
süti beállítások módosítása