Fényinstalláció és koncert között – Premier! mïus x Attaray: naked waves

2023.11.23. 10:45, srecorder

20221126_mius10_szy_0677_bw.jpg

Tavaly novemberben a Trafóban ünnepelte 10 éves fennállását a mïus, az estéről koncertfilmet is forgattak. Az esemény Álmos Gergő és Sztojánovits Andrea közös audiovizuális projektjének, a naked waves-nek volt az egyik állomása. Erős audiovizuális tartalom, 4K-n teljes képernyőre vele!

Álmos Gergő, a mïus zenei atyja és Sztojánovits Andrea a Magyar Képzőművészeti Egyetem és annak Doktori Iskolájában doktorált fényművész lassan 8 éve dolgozik együtt és alakítja folyamatosan audiovizuális koncertjeit, installációit. A közös munka először 2015-ben a mïus szólóprojektté válásakor indult a Toldi mozitermében. A klubkoncertek mellett több installációt terveztek együtt, többek között Kairóban, Rómában a Palazzo Esposizioniban, a budapesti Ludwig Múzeumban, vagy Csontváry 100 kapcsán a debreceni Modemben.

Az alkotói évek alatt kialakult együttműködés a naked waves kapcsán érett be igazán. Koncepcióként a fény mint plasztika és geometriai forma kerül párbeszédbe az analóg vasak kattogásával és a zongora billentyűinek zakatolásával. Installáció és koncert közötti átmenet bontja le a néző és zenekar közti határt, mely leginkább élőben érzékelhető, a fény geometriák térbeli kivetülését „megérintve". Tavaly Pénzes Bence és csapata örökítette meg a jubiláló koncertet a Trafóban, amely most a Recorderen látható először.

Másfél év alatt a naked waves az art quarter budapest, a Trafó és a Flashback Studio 360 fokos színpada után idén nyáron a pécsi Zsolnay Fényfesztiválon is látható volt. Legújabb állomása és egyben az idei év utolsó koncertje a Turbinában lesz november 30-án. Mivel egy egyedi, komplexebb színpadi műfajról van szó, ezért évente csak egy-két alkalommal látható a produkció, melyen egy tucat ember dolgozik a háttérben. A technikai megvalósítást minden alkalommal Triff Adorján csapata segíti az adott térre megvalósítani.

A mostani koncert apropója a júniusban többek között CLASH magazinon, whenwedipen és Rinse fm-en is megjelent Abstrakt című új nagylemez bemutatója is egyben, amin Nagy Emma és Háló Sára új énekesek mellett Varga Dániel szaxofonon először áll a már jól ismert tagokkal színpadra: Álmos Gergő mellett Raf Skowronskival, Várnai Szilóval, Mezey Tamással ás Gulyás Kristóffal. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

A KÜLÖNLEGES SZINTIDESIGNTÓL A HANGABSZTRAKCIÓKIG – A MIUS ÚJ LEMEZÉRŐL

 

mïus a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Fotó: Szemerey Bence.

Premier rovat cikkeinek megjelenését Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

https://recorder.blog.hu/2023/11/23/fenyinstallacio_es_koncert_kozotti_atmenet_premier_mius_x_attaray_naked_waves
Fényinstalláció és koncert között – Premier! mïus x Attaray: naked waves
süti beállítások módosítása