„Más embertől lopni bűn, az államtól dicsőség” – Itt a Kék Pelikan hivatalos előzetese

2023.11.23. 10:07, srecorder

pelikan_still_2.jpg

Kék Pelikan arról szól, hogyan hamisítottak a rendszerváltás után leleményes fiatalok kék Pelikan indigóval vonatjegyeket és utaztak velük Nyugatra. A Moszkva térből is ismerős sztori most animációs dokufilmként elevenedik meg, a korszak kultzenekaraival és Tövisházi Ambrus filmzenéjével.

Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat emberekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak a hamisított vonatjegyekkel tett nemzetközi utazások. A Kék Pelikan az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, magyar slágerekkel teli feldolgozása – Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilmként. A Kék Pelikan a valós, saját hangjukon megszólaló szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenét pedig olyan kultzenekarok biztosítják, mint a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

A film a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Picks szekciójában debütált, de meghívták Torinóba is. A trailer Góg Emese munkája, alatta a filmben is hallható Forradalmárral és Tövisházi Ambrus filmzenéje hallható. A humorban, retró szimbólumokban és kultzenékben gazdag film 2024 első felében kerül mozikba a JUNO11 Distribution forgalmazásában.

A Kék Pelikanról a magyar animáció új aranykoráról szóló összeálításunkban is írtunk.

https://recorder.blog.hu/2023/11/23/_mas_embertol_lopni_bun_az_allamtol_dicsoseg_itt_a_kek_pelikan_hivatalos_elozetese
„Más embertől lopni bűn, az államtól dicsőség” – Itt a Kék Pelikan hivatalos előzetese
süti beállítások módosítása