„Van elég fény” – Itt van Hajós Kristóf új szólólemeze, a GEOGRAPHY

2023.11.09. 10:18, srecorder

hajoskristof2023.jpg

Egy éve sincs, hogy megjelent az Unbending Trees egykori énekese, Hajós Kristóf bemutatkozó szólólemeze, máris itt a következő, a nagyobb hullámokat vető, még fülbemászóbban kamarapopos GEOGRAPHY. Egyfajta folytatás, testvérlemez: az álmatlanságról, hátrahagyott múltról szóló Good Morning, Nothingness után a GEOGRAPHY már az új otthon belső földrajzáról, letelepedésről, beilleszkedésről, boldogságkeresésről mesél.

„Az első lemezhez képest sokkal koncentráltabban, elég határozott elképzeléssel készült a GEOGRAPHY. Megjelenési dátumot kijelölve, egy A és B oldalas anyagban gondolkodtunk a legelső naptól fogva. Ilyen szempontból konceptlemez, illetve mivel a dalszövegeket is sokkal rövidebb idő alatt, koncentráltabban írtam, tematikailag is többé-kevésbé szándékosan egységes anyagról beszélünk” – mondja az évek óta Hollandiában élő énekes-dalszerző, aki új lemezét a múltbéli gyökerek elengedése, az újak eresztése, az új otthon és a beilleszkedés témái köré írta.

„MÁR ITT ÉRZEM MAGAM OTTHON” – HAJÓS KRISTÓF-INTERJÚNK

Kristóf 2022 végén kezdett el dolgozni a GEOGRAPHY kilenc dalán újonnan alakított zenekarával, a The Bitterfly Collective-vel, és a régi baráttal, Tövisházi Ambrus producerrel. A zenéket öten jegyzik, Tövisházi, Németh Róbert, aki Hajós első szólólemezét írta és gondozta producerként, valamint Szanyi Sándor, Hajós zenekarának gitárosa, a holland énekes-dalszerző, Stefan Breuer (művésznevén: The World Of Dust), és a brazil énekes, Bemti, aki Hajós előző lemezén is szerepelt a Congratulations című dalban. A szövegeket, ahogy az előző lemezen is, Kristóf írta.

tovishazi-ambrus-hajos-kristof.jpgTövisházi Ambrus és Hajós Kristóf 2015-ben. Fotó: Lékó Tamás.

„Ez a lemez Ambrussal lassan 15 évnyi barátságunk gyümölcse, nagyon különböző személyiségeink kölcsönhatásának, és párhuzamos útkeresésünk tükörképe. A kilenc dal elkészítése barátságunk minden oldalát felölelte, a kreativitás izgalmától a nézetkülönbségek feszültségén át az ellenkező pólusok által létrehozott csodáig. Zenekarom, a Bitterfly Collective is aktívan részt vett már a lemez felvételén, és kicsit talán hallatszik az összeszokottságunk, barátságunk a srácokkal is. Természetesen Németh Robi erről a lemezről sem maradhatott ki, két dalnak is ő szerezte a zenéjét, és az egyiken (Cool Rivers) számtalan húros hangszeren is játszik” – mondta Kristóf a Recordernek, aki most is a rá jellemző, melanko-popos zenei világot hozza, izgalmas műfaji kikacsintásokkal: van itt kapuzárási pánik diszkó, soulos ballada, elektronika váratlan helyeken, egy kis Leonard Cohen, sőt, kitsch-noir is.

„A kitsch-noirt én találtam ki még az If You Say So dal kapcsán pár éve, mert kicsit olyan táncdalfesztiválosnak indult először, de volt egy sötétsége is. Aztán megmaradt. Egy pár dalra most is passzol, pl. a Princessre vagy a Plenty of Lightra. Az én zenei referenciavilágom mindig nagyon pop volt, és marad is, ugyanakkor mindig sötétséggel fog párosulni, ha szeretném, ha nem!”

„AZ ÉLŐ SÁRMJA” – KONCERT EP IS JÖTT NYÁRON KRISTÓFTÓL

Az album és a kapcsolódó kislemezek borítói fotókollázsok, amelyek a lemez felvételeit reprezentálják: az album a világ nyolc különböző városában készült, a lemezt készítő csapat nemzetközi. Mindez új elegyet, új egységet, és új minőséget adott ki, ami több, mint a részek összessége – ez az új album egyik fontos értelmezési rétege. A kollázsokat Stefan Breuer készítette, az album tipográfiája és a logo pedig az angol dizájner-fotós, Laurence Stevens munkája, aki korábban nem kisebb nevekkel dolgozott, mint például a Eurythmics.

És akkor íme, itt a vinylen is megjelenő, az előzőnél egyszerre egységesebb és változatosabb GEOGRAPHY:

 

I’m Making Waves

A hullámok új helyekre visznek, ám a mi mozdulatainktól is fodrozódik a víz. A nyitódal az érkezés előre nem láthatóságát, és a helyváltozás hatásait írja le. Ez a szám adja meg a lemez alaphangját és irányát.

“Draw me a map, draw me in
this is our geography”

Intergalactic

Az otthonváltás a kapcsolatainkat törékennyé és múlékonnyá teszi. Ki marad velünk a múltból? Ki tűnik el? És mit, pontosabban kit hoz a jövő? A tájkép folyamatosan változik.

“Do you really want to be the force
The one who reports of a happy end?”

hajos-kristof-geography.jpg

There Are No Mountains

Az új otthon elsőre izgalmasnak, újfajtának, vonzónak tűnik. Ám ahogyan a múlt eltűnik, úgy válik egyre nosztalgikusabbá minden, amit magunk mögött hagytunk. Hogyan tudunk ellenállni annak a kísértésnek, hogy gondolatban visszafelé induljunk el, és hogyan tudjuk elfogadni új önmagunkat?

“Let’s forget the fighting,
There are no mountains
In my soul”

Imaginary World

Azok a helyek, ahol a tudatunkban élünk, velünk együtt változnak. Ha nincs mintánk a boldogságra vagy arra, hogyan kell önazonosan felnőni, akkor úgy kompenzálunk, hogy alternatív valóságokat teremtünk magunknak. Vannak gyerekek, akik nehezen tudják elképzelni a boldog jövőt. Segítsünk nekik!

“I’ve come to love this imaginary world, imaginary life”.

Princess

A tudatunkban lehetnek sötét és magányos helyek. Néha a bennünk lévő legtisztább dolgokat is csapdába ejti a külvilág és annak valósága. Valahogy meg kell próbálni újra kapcsolódni önmagunkhoz.

“Now I’m old and graceful
And moved out of the castle
Thinking of a time that’s never been”

Everybody Loves Somebody Else

Felnövünk, eljárunk bulizni, keressük a szerelmet, ám az őrjítő igazság ez: „Mindenki valaki mást szeret / Egyedül repülünk át a végtelenen”.

“Everybody loves somebody else
And we fly alone across the universe”

Cool Rivers

Víz mellett élek, és az életem része a víz. Ott létezni, ahol a hőfokok találkoznak, helyrebillenti az egyensúlyomat, miközben a napi kötéltáncot járom.

“Now I am sitting on the bank
My feet in the river
I no longer quiver”

Alien

Békével jövök. Szeressetek engem.

“Don’t speak to the alien. Don’t speak to the alien.”

Plenty of Light

És vegyünk egy nagy levegőt. Annyi mindenen vagyunk túl. Néha mintha egy labirintusban keringenénk, máskor mintha egy dobozban ülnénk elveszett és megtalált tárgyak között. A napok rövidülnek most, de az alapok a helyükön vannak, és még akkor is, amikor minden távolinak és homályosnak tűnik „van elég fény. Te is látod, hogyan játszik a sötéttel?”

“There’s plenty of light
Can you also see how it plays with the dark?”

 

„A TÖKÉLETESSÉG NEM KÖTELEZŐ” – EGY RÉGEBBI INTERJÚNK HAJÓS KRISTÓFFAL

 

Hajós Kristóf a Facebookon. Instagramon. Twitteren. Bandcampen. Honlap.

Fotó: Ab Al Tamimi.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/09/_van_eleg_feny_itt_van_hajos_kristof_uj_szololemeze_a_geography
„Van elég fény” – Itt van Hajós Kristóf új szólólemeze, a GEOGRAPHY
süti beállítások módosítása