Sötét, kaotikus – Premier! Pogár László & Sívó Dániel: Szomorú vasárnap

2023.11.03. 10:05, srecorder

pl_sd_photo2.JPG

Októberben oszlott fel a Black Bartók, de máris itt van a gitáros Pogár László Sívó Dániellel (Polldarier, Panic Radio, Revue) közös új projektje, elsőként egy Szomorú vasárnap feldolgozással, amit stílusosan Seress Rezső születésnapjára időzítettek.

pl_sd_photo1.JPG„Minden zenésznek vannak olyan témái, amiket gyakorlás során mindig újra és újra elővesz. Nekem több mint 10 éve a Szomorú vasárnap ilyen. Otthon vagy a próbateremben töltött magányos gyakorlások alkalmával ezt a dallammenetet mindig elővettem, ízlelgettem és különféle módokon eljátszottam a saját szórakoztatásomra. Az évek során a szívemhez nőtt ez a nagyon egyszerű, de mégis hatásos dallam.

Másfél évvel ezelőtt kerestem meg Danit, hogy lenne-e kedve hozzátenni az általam feljátszott feldolgozáshoz, úgy, hogy megőrzi a dal eredeti hangulatát, de mégis benne van az a rá jellemző sötét, kaotikus elektronika, amit én Daninak az elmúlt években készült dalaiban nagyon bírok. Az eredménnyel mindketten elégedettek voltunk és úgy gondoltuk, hogy ezzel a feldolgozással köszöntjük fel Seress Rezsőt, aki a mai napon lenne 124 éves” – mesélte az új projektről Pogár Laci, akit más szálak is fűznek a zeneszerzőhöz.

„Seress Rezső egyébként érdekes figurája a két világháború közötti időszaknak: Lényegében olyan slágereket írt, amelyek bejárták az egész világot úgy, hogy ő maga a VII. kerületet sosem hagyta el. Nyugat-Európában és Amerikában is olyan lehetőségek vártak rá, amelyek mellett vélhetőleg egy jobb életet tudott volna magának biztosítani. Az ismeretlentől való félelme és a szeretett Kispipa és Kulacs kocsmája azonban mindvégig a VII. kerületben tartotta. Ironikus, hogy a legendás tériszonyát legyőzve végül egy ablakon kiugorva vetett végett az életének. A VII. kerület iránti vonzalmát, ragaszkodását maradéktalanul meg tudom érteni: 5 hónap kivételével – amikor is az V. kerületben éltem – egész eddigi életem során a VII. kerületben laktam.”

Lesz folytatása is az együttműködésnek, és aki olvasta Laci év végi listáit, amelyek a Recorderen jelentek meg (2021, 2022), az nem lepődik meg az új vonalon: „Az elmúlt években közös érdeklődésünk az 50-es és 60-as évek jazz zenéi, ezért ismert és kevésbé ismert jazzstandardeket alakítunk át a saját világunknak, ízlésünknek megfelelően. Ezek a dalok már összetettebb hangszereléssel szólalnak meg, több esetben vendégzenészek közreműködésével. Hamarosan ezek a dalok is hallhatóak lesznek.”

A borító a Studio VAN (azon belül is Hujber Áron és Benkő Bálint) érdeme, akik már számtalan Hangmás- és Black Bartók-borítót készítettek. A feldolgozás elérhető a Bandcampen is:

„NEM AKARTUK, HOGY HÉTVÉGI HOBBIZENEKARRÁ SZELÍDÜLJÖN” – BÚCSÚINTERJÚ A BLACK BARTÓKKAL

 

Fotók: Tamás Péter.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/03/premier_pogar_laszlo_es_sivo_daniel_szomoru_vasarnap
Sötét, kaotikus – Premier! Pogár László & Sívó Dániel: Szomorú vasárnap
süti beállítások módosítása