Nem jut el a robbanásig. Formal Method: Ground Zero (lemezkritika)

2023.10.31. 11:07, RRRecorder

formal_method_1.jpg

A hidegháborús atomkísérletek témáját járja körül Formal Method coldwave-es, ipari lemeze, ami pont attól hatásos, hogy kerüli a nagy csúcspontokat. Ez a kritika először a Recorder magazin 108. számában jelent meg.

Az atomkísérletek mostanában divatos témáját járja körül ez a lemez (bocsánat), és igen, elhangzik, hogy „Now I am become death…” A leginkább a sötét, kompromisszummentes underground technóban ismert Formal Method alaposan körüljárta a témát: a svéd kiadó Facebook-profilján a számcímekbe kiemelt összes kísérleti robbantásról részletesen ír.

De a zene ellenkezője annak, amit feltehetően várnánk, és pont ettől jó: iszonyatosan feszült, de soha nem jut el a nagy csúcspontig, a robbanásig, ami (ha nem bombáról, hanem zenéről van szó) katarzisban vezetné le a feszültséget. Az igen tömény zene coldwave-es szintikre, ipari-EBM-es dobokra és szövegmintákra épül, és azokban a ritka pillanatokban, amikor a ritmusok szinte táncosak, még akkor is mintha csak készülnének valami nagyobbra, ami sosem jön el.

Pont így igazán hatásos a lemez, és nemcsak szűkebb témájáról tud relevánsat mondani, hanem a hidegháborúról is – és tovább is tágíthatjuk: az állapotról, amikor küszöbön áll a potenciális katasztrófa, és ez önmagában traumatikus akkor is, ha a legrosszabb nem jön el.

formal_method.jpgElőadó: Formal Method

Cím: Ground Zero

Kiadó: Kallkällan

Megjelenés: 2023. július 16.

Műfaj: coldwave

Kulcsdal: Sloika

 

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/10/31/formal_method_ground_zero_lemezkritika
Nem jut el a robbanásig. Formal Method: Ground Zero (lemezkritika)
süti beállítások módosítása