Az új vicces csajok 

2023.10.31. 18:32, vferi

header_128.jpg

A női lét sötét bugyrai, a feminizmus ellentmondásai, a modern élet kihívásai, a szorongás és az ego béklyói: többek között ilyen könnyed témákat boncolgatnak iszonyú szórakoztatóan az ezredfordulós generáció legviccesebb csajai. Annyit szerencsére változott a szórakoztatóipar az utóbbi évtizedben, hogy már nem férne bele egy cikkbe az összes menő női komikus, úgyhogy a teljesség igénye nélkül gyűjtöttük össze az aktuális legnagyobb kedvenceinket. Ez az összeállítás először a Recorder magazin 108. számában jelent meg.

AYO EDEBIRI

Az idei év legfoglalkoztatottabb feltörő komikus tehetsége Ayo Edebiri, aki úgy nyerte meg a nyarat, hogy nincs semmi köze a Barbenheimerhez. Edebiri évek óta aktívan stand-upolt, valamint írt és szerepelt olyan sorozatokban, mint az egyik toplistás kedvencünk, a Dickinson, de a nagy áttörést A mackó (The Bear) című, a gasztrószenvedélyt a pánikbetegségig fokozott feszkóval egyesítő (tragi)komédia-sorozat hozta el számára.

wide1_265.jpg

Az általa alakított Sydney számára az séf-lét nagyon hasonló, mint ami Edebirinek a hollywoodi karrier: ő is munkásosztálybeli családból érkezve, szorongással vegyes ambícióval és töretlen szorgalommal küzdött az álma megvalósulásáért, továbbá belőle is hiányzik a jópofizás képessége, ellenben nyers őszinteségért nem kell a szomszédba mennie. A mackó szuperlatívuszokkal illetett második évada júniusban debütált a Hulun (nálunk Disney+-on), majd a nyár végére megérkezett a (sajnos csak amerikai) mozikba a leszbikusok Superbadjének becézett Bottoms című gimis vígjáték, melynek egyik főszereplőjeként engedi szabadjára a végletekig tolt kínos humort.

Edebiri emellett szuper mellékszerepekben tündökölt az Abbott Általános Iskola új évadában és a Theater Campben (melyek alkotói szintén felkerültek a listánkra), és persze már a Marvel is leszerződtette magának a készülő Thunderbolts sorozatba.

Ezt nézd meg tőle: A mackó 

RACHEL SENNOTT

A fent említett Bottoms másik főszereplője Rachel Sennott, aki az életben is iskolatársa volt Edebirinek, csak nem a gimiben, hanem a New York-i művészeti főiskolán, ahol elkezdtek közös kisfilmeket forgatni és stand-up esteken fellépni, később pedig az Ayo and Rachel Are Single című Comedy Central-websorozatban figurázták ki a modern randikultúrát.

Már a fősulin állandó alkotótársukká vált Emma Seligman rendező, aki elhozta számára az áttörést, amikor a Shiva Baby című kisfilmjükből adaptált nagyjátékfilmes debütálásában meghagyta a főszerepben Sennottot. Ő pedig meg is hálálta a lehetőséget: fantasztikusan vicces és szánnivaló a gyászoló zsidó rokonok, az exe, a titkos sugar daddy-je és annak felesége társaságában ragadt antihősnő szerepében.

wide3_132.jpg

A Shiva Baby bemutatása idejére Sennott már internetes sztárnak számított, köszönhetően a közösségi médiás jelenlétének: védjegyének számító flegma arca, a szexizős thirst trap fotókat ironikusan túltoló posztjai, illetve a Los Angelesben játszódó filmek előzeteseit kiparodizáló virális videója („Nincs étkezési zavarod? Szerezz egyet, ribanc!” – mondja kacagva a kamerába, miközben haspólóban táncikál körbe-körbe) hatására sikerült egész széles rajongótábort kialakítania, az utóbbi időben pedig Hollywood is egyre jobban kezdi felfedezni a benne lévő potenciált.

Ezt nézd meg tőle: Shiva Baby

Molly Gordon

A Shiva Baby-ben és A mackó második évadában is a vágy tárgyát alakította, amire tökéletesen alkalmas is az átható tekintetével, bájos mosolyával és szellemes megszólalásaival bárkit magába habarító Molly Gordon, de idén azt is bizonyította, hogy több egy álomlánynál.

wide5_57.jpg

Filmes szülők gyermekeként már egészen kis korában elkezdett színészkedni és hamar összebarátkozott két másik „nepo baby”-vel, Ben Platt-tel és Beanie Feldsteinnel, akikkel megalapították a Theater Geeks of America nevű társulatot, amivel öregek otthonában léptek fel. Színházrajongó gyerekkori énjét átmentette forgatókönyvírói és rendezői debütálásába, a Sundance fesztiválon bemutatott (nálunk a torrent segítségével elérhető) Theater Campbe, ami áldokumentumfilmes formában dolgozza fel egy színitábor mindennapjait.

Gordon élvezettel figurázza ki a színészi babérokra törő gyerekek és gyereklétben ragadt felnőttek idegesítő magamutogását, miközben azért mégiscsak szeretettel viszonyul a nagy álmokat dédelgető bolondokhoz, akik közé ő maga is tartozik. 

Ezt nézd meg tőle: Theater Camp

QUINTA BRUNSON

Vicces BuzzFeed-videókkal kezdte, majd újraélesztette a klasszikus kábeltévés sitcom műfaját. Quinta Brunson első nagy sikere egy Instagram videósorozat (Girl Who Has Never Been on a Nice Date) volt, melyben egy olyan karaktert játszott, akit először visznek el egy rendes randira, és teljesen elámul az olyan apróságokon is, hogy a randipartnernek a moziban van pénze gumicukorra és nagyméretű popcornra is.

A BuzzFeed videós csapatába a 2010-es évek közepén került, a vicces YouTube videók aranykorában, amikor bátran kísérletezhetett olyan stílusokkal és poénokkal, amik a tévében nem állnák meg a helyüket. Csinált is két websorozatot, de végül pont a klasszikus formulához való visszatérés hozta meg számára az áttörést.

wide6_32.jpg

Az ABC csatornán sugárzott (nálunk a Disney+-on elérhető) Abbott Általános Iskola (Abbott Elementary) egy szegény afroamerikai gyerekekkel teli philadelphiai suliban játszódik, ami a premissza ellenére egyáltalán nem nyomasztó, hanem kifejezetten szívmelengető tisztelgés a tanári elhivatottság előtt, amellé pedig még nagyon-nagyon vicces is. A sorozat magas nézettsége mindenkit meglepetésként ért, és még egy rakat Emmy-re is jelölték – Brunson forgatókönyvíróként be is zsebelte a díjat. 

Ezt nézd meg tőle: Abbott Általános Iskola

PATTI HARRISON

Nem meglepő, hogy napjaink legünnepeltebb abszurd komédiasorozata, a netflixes Menned kell Egy este Tim Robinsonnal (I Think You Should Leave with Tim Robinson) egyik kiemelt írója és színésze a legelborultabb internetes videók közegéből érkezett.

Harrison a 2016-ban induló Seriously.TV websorozatban kezdte el csillogtatni a fapofában és a karikatúraszerű túlzásban egyaránt jeleskedő humorát olyan visszatérő szkeccsekben, mint a Convers(at)ion Therapy with Patti Harrison, aminek minden részében teljesen elborult módon próbálja meg ciszheteróvá varázsolni transznemű vendégét. A transznemű komikus virális pillanata 2017-ben jött el, amikor Jimmy Fallon műsorában véleményezte Donald Trump szándékát, hogy kitiltsa a transzneműeket az amerikai hadseregből. „Donald, annyira ostoba vagy. Szerencséd, hogy ilyen szexi vagy” – adta elő teljes beleéléssel.

wide4_90.jpg

Azóta többnyire mellékszerepekben láthattuk többek között a Shrill című sorozatban, Az elveszett városban és a korábban Theater Campben, de nem lennénk meglepve, ha pár éven belül ő is előrukkolna egy formababontóan zseniális saját filmmel/sorozattal.

Ezt nézd meg tőle: Patti Reviews Exotic Animals 

KATE BERLANT

Az abszurd humor másik neves képviselője Kate Berlant, akire Bo Burnham generációjának legnagyobb hatású komikusaként hivatkozott – nem véletlen, hogy Burnham rendezte meg Berland első filmre rögzített stand-up előadását, az erősen improvizatív Cinnamon in the Windet, amiben gyönyörű fekete-fehér felvételeken nézhetjük Berland reflektorral megvilágított, sötét rúzzsal kifestett, dús göndör fürtökkel körbevett markáns arcát (ami elmondása szerint a humorista létre predesztinálta).

wide7_19.jpg

Ezt az arcot olyan tökéletes rajzfilmszerű grimaszokba tudja rendezni, hogy arra Jim Carrey is elégedetten csettintene. Berlant neve szorosan összefonódik John Early komikuséval, akivel internetes szkeccsekben és egy külön specialben (Would It Kill You to Laugh?) járatták csúcsra a művészego kigúnyolását és a szürreális humort – amibe belefér, hogy hódjelmezben játsszák végig a jelenetet, vagy olvasztott karamellával fizessék ki a számlát.

A komikust egyre több mellékszerepben láthattuk az utóbbi években a Volt egyszer egy… Hollywood frusztrált mozijegypénztárosától a Micsoda csapat-sorozat neurotikus baseball-játékosáig, de a legmerészebb ötleteit egyelőre a színpadnak tartogatja.

Ezt nézd meg tőle: Cinnamon in the Wind

ROSE MATAFEO

A végére kicsit szakadjunk el Hollywoodtól: az új-zélandi származású, Londonban élő Rose Matafeo 2018-ban elnyerte az edinburgh-i Fringe fesztiválon a legjobb stand-up előadásnak járó díjat a Horndogért, amiben egy hiperaktív kamaszra emlékeztető tempóban és lelkesedéssel, de egy sokkal érettebb felnőtt éleslátásával vett elő olyan témákat, mint a szlogenfeminizmus értelmetlensége és a személyiséggel rendelkező gyerekek veszélyei.

A romantikus komédia megmentőjeként emelte fel a kritika, amikor 2021-ben elstartolt a BBC-n (nálunk HBO Maxon) az Egy ágyban a sztárral (Starstruck), a Sztárom a párom koncepciójára épülő, azt modernizáló és a nemeket megcserélő vígjátéksorozata. Matafeo alakítja a szexi filmsztárba véletlenül belehabarodó, a férfi csillogó életét a saját komplexusaival nehezen összehangoló hősnőt, aki üdítően hétköznapi figura.

wide2_213.jpg

A szeptemberben harmadik évadával érkező sorozat alkotója olyan ügyes arányérzékkel mixeli a romantikát a realitással, ami manapság egyáltalán nem szokott menni a filmeseknek. 

Ezt nézd meg tőle: Egy ágyban a sztárral

szerző: Rácz Viktória

https://recorder.blog.hu/2023/10/31/az_uj_vicces_csajok
Az új vicces csajok 
süti beállítások módosítása