Decemberben a hip-hop egyik alapító atyja, Grandmaster Flash az A38 Hajón!

2023.10.26. 13:52, srecorder

img_4283_1.jpg

Idén ötven éve, hogy egy bronxi lakótelepen megszületett a hip-hop. A kerek évfordulót a Hajó azzal az emberrel ünnepli, aki tökélyre fejlesztette a szkreccselést és hangszerré változtatta a lemezjátszót.

Grandmaster Flash (Joseph Saddler) Barbados szigetén született, onnan vándorolt családja az Egyesült Államokba. Már 16 éves korától fellépett New Yorkban, Bronxban, és addig nem látott sajátos technikával rakosgatta a lemezeket a lejátszón. Kézzel nyúlt hozzá, krétával jelölte a fontos részeket és többször játszotta le ezeket egymás után, visszaforgatva, vagdosva az eredeti felvételeket. Saját együttesét, a Furious Five-ot 1978-ban alapította, többek között Melle Mellel, Cowboyjal, a hip-hop névadójával és Kid Creole-lal. Flash adta ki a turntablism első csúcsművét (The Adventures Of Grandmaster Flash On The Wheels Of Steel), zenekarával pedig a társadalmilag tudatos hiphop első kulcsdalát is (The Message). Az 1982-ben megjelent, azonos című lemez gyökeresen megváltoztatta a hiphop világát, de az egész modern könnyűzene történetében is új fejezetet nyitott.

img_4313_1.jpg

A lemez megjelenése után a zenekar kettévált, Melle Mel Grammy-díjjal is elismert pályával folytatta, Grandmaster Flash dj-ként dolgozik: neve alkotóként, producerként - a válogatásokkal együtt - több mint egy tucat albumon szerepel. A 90-es években újraegyesült a Furious Five, és közös turnéra indult Kurtis Blow-val és a Run DMC-vel. 2007-ben a Furious Five lett az első hiphopcsapat, akik bekerültek a Rock & Roll Hírességek Csarnokába és így Flash az első DJ, aki valaha is megkapta ezt a kitüntetést. Ő volt az, aki megteremtette a technikai alapjait sok fogásnak, amit egy Dj egy lemezzel csinálhat azon felül, hogy hagyja lejátszani.

December 6-i A38-as koncertjére egyedi vizualitással készül, ahol nem csak a lemezeket, de a különböző videós mintákat is élőben fogja keverni. Különleges audiovizuális előadásra készülj, klasszikus számok hatalmas választékával, amelyek az évek során befolyásolták a hip-hopot. A jegyvásárlással nem érdemes várni, mert legendához méltó érdeklődés övezi a koncertet.

Grandmaster Flash: 50 Years of Hip-Hop / The Birth of a Culture
Helyszín: 
A38 Hajó
Időpont: 
2023. december 6. 20.00
Belépő: 
11000 Ft (elővételben)
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/10/26/decemberben_a_hiphop_egyik_alapito_atyja_grandmaster_flash_az_a38-on
Decemberben a hip-hop egyik alapító atyja, Grandmaster Flash az A38 Hajón!
süti beállítások módosítása