A boldogság lugasa. Towpe: Bower Of Bliss (lemezkritika)

2023.10.23. 13:09, RRRecorder

towpe_wide.jpg

Towpe pszichedelikus, ironikusan retrós funk-popja tele van fülbemászó dallamokkal és meglepő kanyarokkal. Ez a kritika először a Recorder magazin 108. számában jelent meg.

Towpe már 2021-es bemutatkozó EP-jén kész hangzásvilágot mutatott be: önreflexíven, ironikusan kezelt, de szeretetteli nosztalgia egy sosemvolt nyolcvanas évek popja iránt, kis funkkal megküldve (netán hiphopba hajló ritmusokkal), nyúlós szintikkel, fejhangú énekkel elemelve, pszichedelikussá téve.

Egy kicsit féltem az albumtól, hogy nem lesz-e sok ez félórában, pláne, hogy meglehetősen harsány a megszólalás. Szerencsére Towpe egyrészt baromi fülbemászó dallamokat tud írni, másrészt annyi szellemes ötlettel szórja teli a számait, hogy sok poén csak többedik hallgatásra esik le.

Itt egy műanyag funkgitár, ott egy viccesen fura fúvósszerű hang; a Together súlyosabb hiphopos alappal, a Sun szintipunk betéttel lep meg. Az It Was Always You teszi meg a legtöbb kanyart három percben (kémfilmzene, szoftrock, súlyos funkalap és egyebek), és amikor azt hinnéd, hogy ez a legőrültebb rész, akkor képes egy mozdulattal visszahozni a pop területére. Bár a szövegek „toxikus élményekről” szólnak, roppant szórakoztató ez az album. 

towpe.jpgElőadó: Towpe

Cím: Bower Of Bliss

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2023. augusztus 25.

Műfaj: pszichedelikus pop

Kulcsdal: It Was Always You

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/10/23/towpe_bower_of_bliss_lemezkritika
A boldogság lugasa. Towpe: Bower Of Bliss (lemezkritika)
süti beállítások módosítása