„Az én világomban ez már szinte slágeres” – Premier! Szesztay Dávid: Meginaszél

2023.10.03. 08:39, srecorder

szesztay_david_photo_by_szesztay_lili_virag.jpg

Október végén, Félek nem félni címmel érkezik a Kiscsillagból is ismerős Szesztay Dávid harmadik szólólemeze. A meghitt, nyugalmat árasztó Vigyázz ránk és a 2022-es választások reggelén született Népzene után itt az utolsó előzetes dal, a Meginaszél. Premier!

„A Meginaszél az én világomban már szinte slágeres jellegűnek számító, keserédes dal, amit 2022 tavaszán, a születésnapom reggelén írtam. Nem is igazán tudtam, hogy miről énekelek, csak kijött a számon a refrénje, és hagytam, hogy a papírra vesse magát” – meséli Dávid. „Van, hogy az ember elveszettnek érzi magát ebben a végtelen univerzumban, és kis kapaszkodókat keres, amik olykor játékos kis formában nyilvánulnak meg, mint például egy kívánság a szülinapi gyertya elfújásakor. De valójában sejtjük, hogy minden kis kívánság vagy nagy terv súlytalanabb annál, mint amekkora jelentőséget tulajdonítunk nekik. Hogy olyan erők mozgatnak, amiket nem ismerhetünk ki teljes mértékben, és nem is baj, ha olykor beelőz minket az élet, és ő fújja el a gyertyákat helyettünk. Sőt, ha mi fújjuk el, valójában akkor is ő fújta el rajtunk keresztül.”

Fekete Gyula (rendezés) és cancel. (animáció) nagyon jól ráéreztek a dal hangulatára a főszerepben lévő madár folyamatos repülésének ábrázolásával. Erről is szól a dal, hogy sokszor azt gondoljuk, hogy megérkeztünk valahová, hogy „révbe értünk”, de valójában a megérkezés csak pár órára szólt, és nem sokkal később megint tovább hajtanak minket a gondolataink."

Az új lemez október 26-án jelenik meg, és Dávid november 2-án egy egészen új zenekari felállással, a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekkel (Harangozó Sebestyén – gitár, vokál, Acsády Soma – basszusgitár, Ferencz László – dob) ad majd lemezbemutató koncertet a Három Hollóban. Facebook-esemény. 

 

Szesztay Dávid első szólólemeze 2018-ban jelent meg Dalok bentre címmel, amit teljes egészében maga játszott fel és kevert meg, mi pedig az év legjobb magyar albumai közé is beválogattunk. Ezt követte a Határtalan EP, amely a Recorderen debütált, majd 2021 tavaszán a második nagylemez, a szintén kiváló, okosan-érzékenyen artpopos Iderejtem a ház kulcsát. Dávid a Népzene kapcsán a kedvenc népdalairól is mesélt nekünk, előtte pedig jazztriója, a Santa Diver ötödik lemezét, a Morning Airt is bemutattuk, amely nemsokára vinilen is megjelenik, albumbemutató koncert pedig decemberben lesz a Magyar Zene Házában.

 

Szesztay Dávid a Facebookon. Honlap.

Fotó: Szesztay Lili Virág

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/03/klippremier_szesztay_david_meginaszel
„Az én világomban ez már szinte slágeres” – Premier! Szesztay Dávid: Meginaszél
süti beállítások módosítása