„Te és én együtt fél ember” – Premier! Maluridé: Könnyű szél

2023.09.15. 07:55, srecorder

Az elektronikába hajló, érzékeny dreampopot többszólamú vokálokkal játszó Maluridé egy éve alkot együtt, de azt nem töltötték tétlenül. A trió bejutott a 2022-es Telekom Electronic Beats 30 legjobb popdala közé (a Keep on Trying c. számával), megkapta az Elle Hungary különdíját, tavasszal pedig bemutatkoztak a Recorderen is. Októberben az első nagylemezük is megjelenik, de a most debütáló Könnyű szél már a jövő évi magyar nyelvű EP előfutára. Premier!

Első magyar nyelvű dalában Viszkeleti Júlia (ének), Farkas Virág Zazie (billentyűk, vokálok) és Hodován Milán (producer, szintibasszus) triója modern, mégis letisztult dallamvilágba helyezi Petőfi Sándor egyik versrészletét. A Maluridé tagjai népzenei alapokhoz nyúltak vissza, és saját sorokkal egészítették ki az Elmondom, mit eddig... című verset, amiről a szövegíró Viszkeleti Júlia így mesél:

„Mire gondolt a költő?” – valamiért sosem szerettem ezt a kérdést. Nem tudom mire gondolt, meg egyáltalán, ki vagyok én, hogy úgy érezzem, megmondhatok ilyesmit? Bennem egy érzést kelthet, amit írt, kivetíthetem a saját életemre, jelen esetben hozzáadhatok egy-két sort, versszakot, aztán pedig csak reménykedhetek benne, hogy nem sértettem meg ezzel őt. Sosem csináltunk még ilyet. Valaki más versét, vagy szövegét feldolgozni nagyon izgalmas folyamat. Szerettük volna a Petőfi által írt versszakot érintetlenül hagyni, és úgy alakítani köré a zenét, hogy nehogy sérüljön a szöveg dallama, hangsúlyozása. A saját szöveget ugyanakkor nem szerettem volna Petőfi költészeti stílusába helyezni, így a kvázi az outrónak nevezhető saját szöveggel ellátott szakasz ugyan témájában hozzákapcsolódik az előzményekhez, mégis új színt ad a dalnak.”

A Maluridé októberben hozza ki első albumát, azonban a Könnyű szél című dalukkal már a jövő év elején érkező magyar EP-ből adnak ízelítőt. A zenekar november 3-án tartja lemezbemutatóját a Magyar Zene Házában, a szintén új albummal érkező Belau előtt. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Maluridé a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Utasi Melanie.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/09/15/premier_maluride_konnyu_szel
„Te és én együtt fél ember” – Premier! Maluridé: Könnyű szél
süti beállítások módosítása