„Az élő sármja” – Itt van Hajós Kristóf és a The Bitterfly Collective koncertlemeze

2023.07.25. 09:30, srecorder

abaltamimixkriztofhayosandthebitterflycollectivex2023-29.jpg

Élő EP-t jelentetett meg Hajós Kristóf, a The Unbending Trees egykori énekese, amin az év végén érkező második szólólemezéből is ízelítőt kapunk. A Hollandiában élő zenész kinti zenekarával, még májusban vette fel a négy dalt az Utrechthez közeli Houtenben.

„A Good Morning, Nothingness megjelenésekor került először szóba, hogy itt, Hollandiában is elkezdjek koncertezni, ekkor állítottam össze a három kiváló zenészből álló zenekart, a The Bitterfly Collective-et. A lemez dalait kicsit erre a felállásra átalakítva, ki-ki a saját zenei világát hozva dolgoztuk át. Ez hallható a most megjelent anyagon, amin három dal a tavalyi, egy a következő lemezről szerepel. Nem tökéletes felvételekről van szó, de ez hozzátartozik az élő sármjához” – meséli Hajós Kristóf a most megjelenő Live at De Groeverij-ről.

A koncerten két videófelvétel is készült Ab al Tamimi vezetésével, amelyről a Love is Cancelled itt látható először (a There Are No Mountains videója már június végén debütált). A The Bitterfly Collective tagjai a hollandiai magyar Szanyi Sándor gitáros, az angol Jack Kenney basszusgitáros és a szír Modar Salama ütőhangszeres. 

A finoman kamarapopos Good Morning, Nothingness megjelenésekor interjúztunk is Kristóffal, akit visszatérő lemeze és a hollandiai élete mellett a kinti koncertezésről is kérdeztünk. „Hárman vannak a kísérőzenekarban, a gitárost, az itt élő magyar Szanyi Sándort a zenészeknek kitalált Tinder jellegű appon, a Vampr-en találtam. Ezen az alkalmazáson a profilodon feltünteted, hogy milyen zenész vagy, mit keresel, milyen távolságon belül, feltöltesz fotókat, linket a zenédhez, aztán megy a balra-jobbra húzogatás.

A basszusgitáros srácot, Jack Kenney-t találtam meg másodszor, ő nem sokkal azelőtt érkezett Amszterdamba, előtte nagyon sokáig luxushajón játszott ballroom fajta zenét. Az ütőst megtalálni volt a legnehezebb. Egyrészt lelkileg, mert gyakorlatilag Gábor Andor „UFO”, akivel 15 éve játszottam együtt, és a lemezen is játszik, olyan biztos pont volt mindig a zenei életemben, amit nem volt könnyű elengedni, de úgy látszik, perkások kevesen vannak erre. De végül a szír Modar Salama nagyon gyorsan elvarázsolt” – mondta a zenekaráról. Emellett szóba került az is, miért nehéz téma számára a magyarországi koncertezés, és milyen most a zenei élet Amszterdamban. Az interjút ide kattintva tudod elolvasni.

Hajós jelenleg Tövisházi Ambrus produceri vezetésével dolgozik új, novemberben megjelenő lemezén, a Geography-n, amely a költözés, összetartozás, a gyökerek lefektetése és az új országban való integráció témáival foglalkozik. Erről májusban már megjelent egy dupla A-oldalas kislemez, a There Are No Mountains / Renegades. A koncert EP-n is hallhatóThere Are No Mountains a belső akadályoktól való megszabadulásról és az új felé való nyitásról szól, szövegét Hajós Kristóf, a zenéjét pedig Szanyi Sándor írta. A Renegades pedig a túlélők bűntudatát énekli meg; a megtévesztően kiegyensúlyozott hangulatú popdal a holland zenész és kollázsművész, Stefan Breuer szerzeménye Kristóf szövegére.

„A TÖKÉLETESSÉG NEM KÖTELEZŐ” – EGY KORÁBBI INTERJÚNK HAJÓS KRISTÓFFAL

 

Hajós Kristóf a Facebookon.

Fotó: Ab al Tamimi. A borító Ab al Tamimi és Stefan Breuer munkája. Logó: Laurence Stevens (LSD Studio, London). Az EP felvételvezetője Patrick Puijlaar, zenei rendezője pedig Stefan Breuer volt.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/07/25/_az_elo_sarmja_itt_van_hajos_kristof_es_a_the_bitterfly_collective_koncertlemeze
„Az élő sármja” – Itt van Hajós Kristóf és a The Bitterfly Collective koncertlemeze
süti beállítások módosítása