Az arab melizma és a rave sziréna találkozása a táncparketten. 3Phaz: Ends Meet (lemezkritika)

2023.07.11. 07:59, RRRecorder

0018648451_10.jpg

Kairó pörgő elektronikus zenei szcénájából több producer is (méltán) nemzetközileg ismert lett, köztük a 3Phaz játssza a legtáncosabb zenét. Ez a kritika először a Recorder magazin 102. számában jelent meg.

A shaabi stílusból indul ki, de az élvezetéhez nem kell tudni, mi ez – azt úgyis mindenki felismeri, hogy olyan arabos dallamokat hall. A (nem egyszer fúvós hangszereket utánzó) szintidallamok mellett ezúttal élőben felvett ütősök is szólnak, továbbá kemény dobok különféle klubzenei stílusokból (pörgő szinkópáktól egészen a gabberig), hangfalrengető basszusok, harsány szintik, torzulások, effektek.

A ritmusközpontú számok kicsattannak az energiától; ugyanakkor 3Phaz a figyelmes hallgatót számos pompás ötlettel kényezteti el, és ebből a szempontból második lemeze a 2020-as debütálásnál is sűrűbb. Remek példa a Pivot (Msh Shayef Version): a torzulásig durvuló dob-basszusnak olykor meglepően finom ütősök szolgáltatnak ellenpontot, a szinti pedig bemutatja, milyen közel lehet egymáshoz egy hajlítgatós arab dallam és egy rave sziréna.

3phaz.jpgElőadó: 3Phaz

Cím: Ends Meet

Kiadó: Souk

Megjelenés: 2023. február 24.

Műfaj: rave-shaabi

Kulcsdal: Pivot (Msh Shayef Version)

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/07/11/3phaz_ends_meet_lemezkritika
Az arab melizma és a rave sziréna találkozása a táncparketten. 3Phaz: Ends Meet (lemezkritika)
süti beállítások módosítása