Így táncolj chichára – Pszichedelikus magyar szupertrió a Zene Házában

2023.07.10. 17:17, srecorder

272054408_106360991946036_6842475609052549061_n.jpg

A Galaxisok frontembere a PASO gitárosával és a Keeymen dobosával mutatja meg a Magyar Zene Háza dél-amerikai bulifesztiválján, hogy miért pompás dolog a pszichedelikus perui szörfchicha.

„Fogd meg a söröm, most játszok egy kis perui zenét, aztán húzzunk haza!” Ha kérdezik, hogyan született a perui pszichedelikus cumbiát, azaz chichát játszó Lituma, biztosan így fogom mesélni. Az igazság persze az, hogy az angolszász gitárzenéből már évek óta kifelé kacsintgató Galaxisok-frontember, Szabó Benedek rákattant a különféle spanyol és latin-amerikai zenékre, így például a chichára is, és aktuális szólólemezét, a 2021-es Dream Songs For End Times-t már egy Lituma című dallal nyitotta. Ezzel kábé párhuzamosan meg is szervezte a karantén alatt a chichát játszó trióját, amelyben a PASO gitárosa, Tisza Gergő, valamint a Bozo és a garázsrockos-szörfkirály The Keeymen dobosa, Teknyős Krisztián szerepel még rajta kívül. Benedek basszusgitározik, de nem énekel, ugyanis instrumentális zenéről van szó, ami ebben a műfajban kifejezetten előny, mert semmi nem vonja el a figyelmet arról, hogy csodás chichás szörfgitárokra táncolhassunk.

Hogy hogyan is kell elképzelni az itthon nem túl ismert chichát, és mit lehet nagyon szeretni benne, azt Benedek egyszer így vázolta: „Rajongok a világokat és hagyományokat lazán összekavaró, végtelenül változatos latin-amerikai kultúráért, ezért a hatvanas évek angolszász pszichedelikus rockját és rágógumi-popját perui folkzenével és más latin műfajokkal vegyítő, majd cumbiaalapra helyező chicha számomra maga volt az álom” – mondta egy interjúban, amiből az is kiderült, hogy az ő verziójuk azért közelebb áll a garázsrockos-szörfös undergroundhoz, mint a világzenei színtérhez. Nevüket a perui író, Mario Vargas Llosa regényeinek visszatérő figurájáról, Lituma őrmesterről kölcsönözték (egyrészt perui, másrészt sokat csetlik-botlik, gyakran csak lesi, mi történik, de nagyon lelkes – mint mi). Ám a név szerencsére nem vált önbeteljesítő jóslattá: a Litumáé nem esetlen, hanem nagyon is húzós élő produkció, amit az elmúlt évben egyre több koncerten csiszolhattak feszesre. Ott voltak például a feltörekvő tehetségeket gondozó, többek közt a Black Country, New Roadot is felléptető Isolation Festivalon, de koncerteztek a Csaknekedkislánnyal, a Los Orangutanesszel, és Budapest új afrobeat szupergroupjával, a Béta Bétaval is.

A Lituma a műfaj klasszikusai (Los MirlosLos Destellos, Pintura Roja) mellett kiváló saját számokat is játszik az első és a nemsokára megjelenő második EP-jéről. A Távoli kultúrák fesztiválja első napján, azaz július 15-én a perui chicha mindent túlélő legendáit, a Los Wembler’s de Iquitost is megnézhetjük a Magyar Zene Házában, másnap, 16-án pedig a Lituma szabadtéri koncertje zárja majd a fesztivált, a kanadai joropó alapzenekara, a Cimarrón után.

Távoli kultúrák fesztiválja – Dél-Amerika
Los Wembler’s de Iquitos 
(PER), Los OrangutanesDJ Gandharva & Von Yodi
Cimarrón (COL), Los AndinosStefánia AllstarsLituma
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: július 15-16.
Belépő: 4900 Ft (napijegy)
Jegyek ide kattintva. Facebook-esemény. További információk.

Részletes program:

Július 15. szombat

19:00-20:10 Los Orangutanes (Koncertterem)
20:30-20:45 A Los Wembler’sszel beszélget Élő Márton (Koncertterem)
20:45-22:00 Los Wembler’s de Iquitos (Koncertterem)
22:15- DJ Gandharva & Von Yodi (dj-szett, Szabadtéri színpad)

Július 16. vasárnap

17:30-18:45 Salsa a Parkban (Szabadtéri színpad)
19:00-20:10 Los Andinos (Koncertterem)
20:10-20:30 szünet
20:30-21:45 Cimarrón (CO) (Koncertterem)
22:00- Lituma (Szabadtéri színpad)

További információk itt.

https://recorder.blog.hu/2023/07/10/igy_tancolj_chichara_pszichedelikus_magyar_szupertrio_a_zene_hazaban
Így táncolj chichára – Pszichedelikus magyar szupertrió a Zene Házában
süti beállítások módosítása