Lehengerlő elegy. Acid Arab: ٣ (Trois) (lemezkritika)

2023.07.04. 19:01, RRRecorder

acid-arab-feature-rnrg-splash-pge.jpg

A már többször Magyarországon járt és az idei Szigeten is fellépő Acid Arab nem árul zsákbamacskát, a lényeg ott van a névben. Harmadik lemezükön a korábbiaknál több akusztikus hangszer és énekes hallható. Ez a kritika először a Recorder magazin 102. számában jelent meg.

Acid Arab tényleg, bár nemcsak acid, hanem mindenféle, erősen táncos zenék vannak az egyik oldalon, a másikon pedig sokféle zenei hagyomány Algériától Marokkón át Szíriáig. Ám ahogy fejlődik a zenekar, úgy lehet egyre kevésbé egyik meg másik oldalról beszélni, egyre jobban összeérnek az összetevők egyetlen lehengerlő eleggyé. Máshonnan jön a puttyogás és például a gasba nevű fúvós hangszer, mégis szépen eltáncolnak egymás körül.

Az eredetileg párizsi DJ-duóként indult Acid Arab mára „francia-algériai kollektívaként” határozza meg magát, harmadik lemezükön minden korábbinál több a hangszeres és énekes vendég. A sűrű, tempójában, hangszerelésében és hangulatában is változatos, hol a dallamokat, hol a táncot előtérbe helyező, végig magával ragadó lemez egyik különlegessége egy telefonos felvétel arról, ahogy Rachid Taha nem sokkal halála előtt egy Detroit techno számra improvizált egy házibuliban (Rachid Trip).

acid_arab.jpgElőadó: Acid Arab

Cím: ٣ (Trois)

Kiadó: Crammed Discs

Megjelenés: 2023. február 3.

Műfaj: arab acid

Kulcsdal: Acid Chawi (feat. Khnafer Lazhar)

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/07/04/lehengerlo_elegy_acid_arab_trois_lemezkritika
Lehengerlő elegy. Acid Arab: ٣ (Trois) (lemezkritika)
süti beállítások módosítása