Transzba ejtő ének és közös tánc – Premier! Napfonat: Föld dala

2023.05.19. 08:57, srecorder

napfonat_1.jpg

Május végén jelenik meg a Napfonat női a capella énekegyüttes második nagylemeze, amely a négy őselemre épül. Az album nyitódala először itt, a Recorderen hallható.

A  2021 tavaszán debütált első nagylemezével, a bársonyos, kacér, bátor harmóniákat tartalmazó Szól a világgal. Most pedig elkészült és május 26-án meg is jelenik a második nagylemezük Harmatcseppben él a világ bennem címmel. Az új album a négy őselem tematikája köré épül, és a Föld, Levegő, Tűz és Víz minőségeit próbálja énekhanggal közelebb hozni a hallgatóhoz. A lemez ennek a hol erőteljes, hol leheletfinom kapcsolatnak az érzékeltetését helyezi a középpontba, az 5 női hang és ritmus (dobok, csörgők) kincstárából merítve keresi az őselemek tapintható erejét.

„Azért választottuk ezt a lemez indító dalának, mert egy új arcunkat mutatja meg: a transzszerűen ismétlődő sorok és a körbe-körbe épülő szerkezet egy nagy, fiktív közös táncban teljesedik ki. Nagyon szeretjük, hogy több dinamikus dal is helyet kapott a lemezen” – mondja a Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi, Volkova Krisztina felállású zenekar.

A Napfonat ütőhangszerekkel kiegészített, női a cappella együttes. Polifonikus egységük néha kórusra emlékeztető erővel szól, máskor egy-egy lágy, egyéni hang lép előtérbe. Dalaik vibráló sokszínűsége az öt énekesnő hátteréből is fakad. Külön-külön is izgalmas zenei világokat, kultúrákat képviselnek a Felvidéktől Oroszországig, a poptól a kísérletező jazzig. Több alkalommal meghívott vendégei voltak Palya Beának, szerepeltek a Hangfoglaló 2020-as nyertesei között, énekeltek a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Ferenc Pápa zárómiséje előtt a Hősök Terén Sena Dagaduval, felléptek a Művészetek Palotájában A népzene ünnepén, a Magyar Zene Házában, valamint A Dal 2022-es döntőjébe is bekerültek a Mint a zápor c. dalukkal.

A borítófestmény Makhult Gabriella munkája.

PALYA BEA ÉS A NAPFONAT KEDVENC 2021-ES ZENÉI

 

Napfonat a Facebookon és az Instagramon.

Fotó: Veres Anita.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/19/premier_napfonat_fold_dala
Transzba ejtő ének és közös tánc – Premier! Napfonat: Föld dala
süti beállítások módosítása