Laurie Anderson júniusban a Magyar Zene Házában!

2023.05.19. 09:59, srecorder

laurieanderson.jpg

Laurie Anderson, az avantgárd popzene egyik legnagyobb alakja a Zene Házában ad koncertet 2023. június 13-án, azaz bő három hét múlva. A SexMob nevű jazz-funk zenekar kíséretében zajló júniusi európai turné a LET X=X címet viseli, a műsor zenei anyaga a legendás bemutatkozó album, az 1982-es Big Science anyagától a legújabb szerzeményekig terjed, és az avantgárd színházat köti össze frappáns módokon a popzenével.

Laurie Andersont aligha kell bemutatni, úttörő, nagyhatású zeneszerző-énekes-író-rendező-képzőművész, aki hetvenes évek óta gyarapodó életművével a zene, a színház, a technológia és az egyéb művészeti ágak összeboronálásával alkot kiemelkedőt. A New York-i avantgárd színtér egyik legjelentősebb képviselője – saját meghatározása szerint „mesemondó” –, 2023 júniusában tér vissza Európába, egy kifinomult és elsöprő erejű előadással. A Let X = X turnén történeteket, multimédiás elemeket és zenei kísérletezést házasít a Steven Bernstein trombitás vezette New York-i SexMob zenekar kíséretében: Briggan Krauss (szaxofon, gitár), Tony Scherr (nagybőgő), Kenny Wollesen (ütősök) és Doug Wieselman (gitár és fafúvósok). Ebben az új műsorban a művésznő a Big Science (1982) című remekművét záró Let X = X című dala köré építi az előadást, egyfajta boldogsággal teli minimalista szintézist Steve Reich és Robert Ashley között, amely során az avantgárd színház és a popzene találkozik.

A Big Science (1982), a Mister Heartbreak (1984), a Home Of The Brave (1986), a Strange Angels (1989), a Bright Red (1994), a Life On A String (2001), a Homeland (2010), vagy a 2018-as, Kronos Quartettel közös Landfall csak néhány Laurie Anderson remekművei közül. A művésznő ráadásul élőben is mindig kifejezetten lehengerlő. Budapesten eddig a Sportcsarnokban és a Művészetek Palotájában lépett fel (legutóbb 2014-ben), úgyhogy olyan intim közelségből, mint ahogyan a Zene Házában erre lehetőség nyílik, még biztosan nem láthattuk az egyik legfontosabb dal- és zeneszerző-szövegírót. Érdemes gyorsan lecsapni a korlátozott számú jegyekre.

Laurie Anderson
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: június 13. 19:00
Belépő: 12900 Ft
Jegyek ide kattintva. Facebook-esemény. További infók.

fotó: Stephanie Diani

https://recorder.blog.hu/2023/05/19/laurie_anderson_juniusban_a_magyar_zene_hazaban
Laurie Anderson júniusban a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása