Isteni, határfeszegető elektronikával indítja a nyarat a Berlin-Budapest Expressz

2023.05.17. 19:18, srecorder

powel-paralax-size.jpg

Friss, előremutató zenékkel jön június első hétvégéjén az első Berlin-Budapest Expressz. A Magyar Zene Háza kétnapos fesztiválján fellép az egyik legfelkapottabb brit elektronikus zenei producer, az indusztriális techno nagyágyúja, és magyarországi ősbemutatót tart a Rammstein és a Pet Shop Boys hangszerelője.

Főként (de nem kizárólag) berlini és budapesti zenei színtereket köt össze a Magyar Zene Háza új fesztiválja, amit a Digital In Berlin szervezőcsapattal közösen rendeznek meg. A főként (de nem kizárólag) elektronikus zenei fesztivál egy estén két innovatív, határfeszegető előadót léptet fel, utánuk pedig magyar zenészek adnak ingyenes, szabadtéri koncerteket.

Berlin-Budapest Expressz
Loraine James 
(UK), Powell (UK) /// Sven Helbig (D) / Grischa Lichtenberger (D)
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: június 2-3., 19:30-22.30
Belépő: 5000 Ft (napijegy), 8000 Ft (bérlet)
Jegyek ide kattintva. Facebook-esemény.

 

JÚNIUS 2.

Loraine James, a Hyperdub kiadó sztárja tavaly a Kolorádót táncoltatta meg dekonstruált klubzenéjével, most pedig a Magyar Zene Házába tér vissza. Első lemezein James a szanaszét tört ritmusokkal, műfaji idézetekkel dolgozó IDM-et varázsolta személyes, intim zenévé, majd a Reflectionsszel ért fel a csúcsra, amit a Recorderen kérdés nélkül választottunk 2021 legjobb lemezei közé. A súlyos basszusokkal, feszes ütemekkel és dekonstruált klubzenékkel dolgozó producer tavaly az ambient felé mozdult el a Ghostly kiadó klasszikusait megidéző, Whatever The Weather nevű projektjével, és legfrissebb lemezén, a beszédes című Building Something Beautiful For Me-n is progresszív elektronikás, ambientes tételekkel nyugiztat.

Oscar Powell az indusztriális techno és a kortárs elektronika egyik kulcsfigurája. Első zenéit 2011-ben adta ki, és ebben az évben alapította meg azóta meghatározóvá nőtt kiadóját, a Diagonal Recordsot is. Eleinte a punk agresszivitásával oltotta be a lecsupaszított, zajos tánczenét, nem is kellett sok idő, hogy zenéjét poszt-punk technónak nevezzék és a 2000-es évek eleji electroclash színtérhez hasonlítsák. Powell mindkét párhuzamot eltolta magától, és azóta is bátran szakít a műfaji skatulyákkal.

Provokatív, szórakoztató, fekete humorú fazon, akinek a marketingtrükkjei sem utolsók. Első lemezét például Steve Albini válaszlevelével reklámozta, amiben az idén 30 éves Nirvana-albumon, az In Uterón is dolgozó stúdiómágus kifejtette, hogy miért gyűlöli az elektronikus tánczenei kultúrát (és benne azt is, amit Powell csinál - bár a zenéjét azért nem hallgatta meg). A producer Albini Big Black nevű zenekarának koncertfelvételéből akart használni egy hangmintát, és erre kért tőle engedélyt, majd a szenvedélyes hangú riposztot kinyomtatta egy óriásplakátra.

Minderre persze magyarázatot ad, hogy Powell évekig dolgozott egy reklámügynökségnél, de a zenéje is önmagáért beszél. Az utóbbi időben az elektroakusztikus kísérletek izgatták, Piano Music 1-7 című, szintetikus számítógépes művekből álló, furcsán érzelmes LP-je az Editions Mego kiadónál jelent meg 2021-ben. Legutóbb pedig a London Contemporary Orchestrával készített az avantgárd, a drone, az ambient és az indusztriál határán mozgó albumot (26 Lives), amit a nagyzenekar Barbicanban adott, 24 órás koncertjén vettek fel.

 

JÚNIUS 3.

Sven Helbig a szimfonikus zene új hullámának rocksztárja, aki dolgozott már a Rammsteinnel, a Pet Shop Boysszal és Snoop Dogg-gal is. Saját zenéiben a kortárs kamarazenét oltja be elektronikával, ambienttel, filmzenés hangulatú szerzeményei így azokat is elbűvölhetik, akik nem hallgatnak klasszikus zenét. Legtöbben a Rammstein hangszerelőjeként ismerik, akiknek a 2004-es Reise, Reise óta dolgozza ki a nagyzenekari részeket, de a Pet Shop Boyshoz is régi viszony fűzi, dolgozott velük az Andersen meséjére épülő balettzenéjükön (The Most Incredible Thing) és a komputerzseni Alan Turing életéről szóló nagyzenekari művükön is (A Man from the Future).

Az autodidakta zeneszerző remek debütalbuma, a Pocket Symphonies a Deutsche Grammophonnál jelent meg 2013-ban, de még nagyobb sikert aratott az I Eat the Sun and Drink the Rainnel, amelyben törékeny szépségű kórusművekbe vitt ambientes elektronikát. Az élőben elektronikus és ütőhangszereken is játszó Helvig művei megszólaltak már Európa híres koncerttermeiben, de Magyarországon most először hallhatjuk, ráadásul egy magyar zenészekből álló kamarazenekar kíséretében.

A minifesztivál egyik húzóneve Grischa Lichtenberger, Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze. Grischa 2009-ben jelentette meg debüt EP-jét a kísérleti elektronika kultikus kiadójánál, az Alva Noto vezette raster-notonnál. Már a ~treibgut-ot is Grischa Rajna iránti rajongása ihlette, amit az akkor még Düsseldorfban élő művész a zene mellett installációkon, festményeken és rajzokon is feldolgozott. Lichtenberger egy vesztfáliai parasztházban nőtt fel, ahol a legközelebbi szomszéd is 5 km-re lakott tőlük, így aztán nem meglepő, hogy a művészetében is központi szerepet kap a táj: lemezein a természetben vagy a környezetében felvett hangokat alkot újra komplex, absztrakt, minimalista zeneként, valahol az IDM és a glitch töredezett határvidékén.

Budapesten először 2012-ben, a szintén a Raster-Notonnál kijött első nagylemezével járt (AND IV (Inertia)) koncertezett. Legutóbb idén áprilisban adott ki új lemezt, a Works For Last Work a világ egyik vezető táncegyüttese, a Batsheva Dance Company egyik előadásához írt zenéit gyűjtötte össze.

Ha ez nem lenne elég a jóból, két ingyenes koncertet is meghallgathatunk a Zene Háza Szabadtéri színpadán: június 2-án Istvánfi Balázs és Németh András dudán és tekerőn játszik kortárs és népzenei műveket, 3-án pedig Oláh Norbert és zenekara mutatja meg, milyen az igazi kávéházi cigányzene.

 

Részletes program:

Június 2. péntek

19:30-21:00 – Loraine James (UK) | Powell (UK)
21:15-22:30 – Németh András–Istvánfi Balázs duó

Június 3. szombat

19:30-21:00 – Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Grischa Lichtenberger (D)
21:15-22:30 – Oláh Norbert és zenekara

 

JEGYEK + TOVÁBBI INFÓK A ZENE HÁZA HONLAPJÁN.

 

Szeptemberben visszatér a Berlin-Budapest Expressz!

A nyár után az őszt is a Zene Háza minifesztiváljával indíthatjuk, szeptember közepén olyan fellépők érkeznek majd Budapestre, mint a kiváló képzeletbeli folkot játszó szlovén Širom, a katalán Björkként emlegetett Marina Herlop, az opera, a jazz és a színház határán alkotó Holland Andrews, és a 2020 egyik legjobb lemezét jegyző Beatrice Dillon is.

https://recorder.blog.hu/2023/05/17/isteni_hatarfeszegeto_elektronikaval_inditja_a_nyarat_a_berlin-budapest_expressz
Isteni, határfeszegető elektronikával indítja a nyarat a Berlin-Budapest Expressz
süti beállítások módosítása