Egy házban a semmi közepén – Kisfilm-premier! LAIHO: HIDEAWAY

2023.05.04. 12:01, srecorder

dorka.jpg

Néha már nem is emlékszünk, milyen erős hatása van a csendnek. Hogy milyen az, amikor hasznos időt tudunk tölteni magunkkal és a bennünk zajló érzésekkel – távol a világ zajától és a telefonos értesítésektől. Csak ülni egyhelyben és megélni. Ezt a hangulatot idézi fel a LAIHO élőzenés kisfilmje, a HIDEAWAY, ami megmutatja, milyen kiszakadni a hétköznapokból, egy házban a semmi közepén. 

Május elsején, a Központos koncertje előtt mutatta be legújabb kisfilmjét a LAIHO. A Szimler Bálint rendezésében, Nagy Zágon operatőri munkájával készült HIDEAWAY tulajdonképpen egy live session videó, a zenekar két dala – a Lullaby és a Far Away – hangzik el benne a frontember Lajhó Dorka egyszálgitáros előadásában.

„Ez a film egy kísérlet volt arra, hogy hogyan tudjuk vegyíteni a filmes, fikciós elemeket egy élőzenés videóval. Tulajdonképpen egy hangulatfilmet szerettünk volna, ami a dalok mellett betekintést ad az alkotói folyamat érzelmi részébe is” – mondta Bálint. „Dorkával nagyon sokat beszélgettünk a kreatív folyamatokról és arról, hogy mennyire sok energiát igényel már csak az is, hogy az ember inspirált hangulatba kerüljön, ebben az állandó zajban elmélyülten önmagára tudjon koncentrálni. Ma már sokszor ez az alkotói munka legnehezebb része, kikapcsolni minden mást és befelé figyelni. Egy ideig nem csinálni semmit, hogy elindulhasson minden. Ezt az ideális állapotot szerettük volna bemutatni.”

„MOST AZT ÉRZEM, HOGY EZ VAGYOK ÉN” – INTERJÚNK LAJHÓ DORKÁVAL

„Amikor bekerülök ebbe az inspirált spirálba, próbálom a gondolataimat, érzéseimet, az élet történéseit valahogy átkonvertálni a zenémbe, és születik valami olyan, ami eddig nem volt. Sokszor van az, hogy nehéz ide eljutni, annyi minden van körülöttünk, minden változik folyamatosan, nem egyszerű koncentrálni és benne maradni ebben a kis világban. Amikor viszont sikerül, az átlendít ezen, újabb ötleteket ad, energiát arra, hogy folytassam. Sokat elmélkedünk Bálinttal is ezen, próbáljuk bepörgetni, inspirálni egymást, aztán mindig létrejön valami” – mesélte Dorka.

A nézőtől is valami hasonló kiszakadást igényel a film ahhoz, hogy igazán átélhető legyen; nem olyan, amit két kattintás között megnéz az ember. Ennek a hangulatnak van egy nosztalgikus érzete is, mert a telefonok és internet előtti világban sokkal könnyebb volt kicsit maga felé fordulnia mindenkinek. Innen jött az is, hogy a HIDEAWAY klasszikusabb módon készüljön el – 16 mm-es nyersanyagra forgott egy vidéki házban a semmi közepén.

A LAIHO nyáron a Fishing on Orfűn is koncertezik, július elsején, az Amondó színpadon. Facebook-esemény.

ERŐS HANGULATÚ, SZEMÉLYES BEMUTATKOZÁS – A LAIHO 2022 LEGJOBB LEMEZEI KÖZÖTT

 

A LAIHO a Facebookon és az Instagramon.

Fotó: Nagy Zágon

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/04/egy_hazban_a_semmi_kozepen_kisfilm-premier_laiho_hideaway
Egy házban a semmi közepén – Kisfilm-premier! LAIHO: HIDEAWAY
süti beállítások módosítása