A karizma megvan. Pogány Induló: Megáll az idő (lemezkritika)

2023.05.03. 11:18, RRRecorder

recorder_pogany_indulo_2023.jpg

2022 egyik legnagyobb és mindenképpen legmeglepőbb befutása volt Pogány Induló feltűnése. Vajon mire elég a karizma és az energia a debütáló albumon? Ez a kritika először a Recorder magazin 102. számában jelent meg.

Pogány Induló nem 2022 legnagyobb, de a legmeglepőbb befutása volt, hiszen a régisulis, utcai hiphop nem tartozik most a felkapott stílusok közé. Persze a srácnak olyan hangja van, mint egy rocksztárnak, és nem fél használni, valamint árad belőle az energia. Ám a szövegközpontú rapben fontosabb a gyakorlat, a technikai készségek csiszolása, mint az inkább a vibe-ra és a személyiségre építő újsuliban.

A debütáló lemezen zavaróan sok a prozódiai hiba, a túlripacskodott szavalás, az értelmetlenség („Amnézia pia, belekeveredett ez a stratégia hiba”). És túl sok a zongizás az alapokban; hiába a Pogi Trap és az Afro Beat kirándulása, az ASAN-os producerek ravaszabb megoldásai, egy idő után falra mászok az újabb melankolikus klimpírozástól.

Megvan a tehetség, a karizma, akadnak nagyon erős sorok – ez egy tipikus ún. ígéretes bemutatkozás, kinőhető hibákkal. Csak korábban kisebb, zártabb közegben zajlott volna Pogány Induló felnövése a feladathoz, és az jobb lett volna, mint rögtön ekkora közönség elé tárni egy nem igazán érett produkciót. Mondjuk erről nem ő tehet – köszi, internet!

poganyindulo.jpgElőadó: Pogány Induló

Cím: Megáll az idő

Kiadó: ASAN

Megjelenés: 2023. március 1.

Műfaj: hiphop

Kulcsdal: Pogi Hip-Hop

 

 

6.5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/05/03/pogany_indulo_megall_az_ido_lemezkritika
A karizma megvan. Pogány Induló: Megáll az idő (lemezkritika)
süti beállítások módosítása