„Ki akartam próbálni a szabadságot, amit egy szólóprojekt adhat” – Tim Atkins-premier

2023.04.28. 08:17, srecorder

tim-atkins.jpg

Szólókarrierbe kezdett a Sasa Lele és a The Luckies frontembere, Tim Atkins, aki nemrég visszaköltözött Londonba, de azóta is gyakran koncertezik Magyarországon, és most első saját dalával is debütál.

tim_foto_komroczkidia-2_1.jpgAz angol-magyar énkes-gitáros egy akusztikus énekes-dalszerző számmal vezeti fel a szólóprojektjét, amelyben azt az aggodalmát fogalmazza meg, amit a függőséggel küzdő barátai iránt érez. „Pár zenekar után arra jutottam, hogy hiányzik az a szabadság, ami egy szólóelőadónak megadatik. Bármikor bárhova utazhat, magának osztja be az idejét, és a kreatív döntésekben nem kell kompromisszumokat hozni. Félreértés ne essék, eddig mindkét zenekaromat (The Luckies, Sasa Lele) nagyon-nagyon élveztem, de ki akartam próbálni azt a szabadságot, amit egy szólóprojekt adhat” – meséli Tim, akinél az is fontos szerepet játszott a döntésben, hogy mindenképp szeretett volna külföldön koncertezni, és ez szólóban vált lehetővé.

„Mivel félig brit vagyok és korábban éltem itt, Anglia volt az evidens úticél. Itt, Londonban többnyire egyedül koncertezek, de ironikus, hogy amíg készültem az Angliába való visszaköltözésre, elkezdtem zenélni otthon pár korábbi és új zenésztárssal, ami valamennyire mégiscsak hazahúzott. Rövid idő alatt egy fantasztikus zenei összhang alakult ki, így míg kint főleg egyedül, addig otthon zenekarral kiegészülve funkcionál a szólóprojekt. (Ez nem kizárólagos, mert otthon is lépek fel egyedül és a zenekar is jön ki nagyobb koncertekre. Áprilisban például lépünk fel Bécsben, Londonban és Nottinghamben.)

A zenekarral nyáron fogják felvenni az első lemezüket, de Tim addig is kiad pár singer-songwriter számot, ami átmenetet is képez a zenekarozásból a szólóelőadói létbe. „A három szám közül az első az And If You’ve Seen My Friend, ami egy tanácsadás több barátomnak, de akár a korábbi önmagamnak is. Egy-két nagyon közeli barátom egyre inkább küszködik káros függőségekkel, és a szám azt próbálja kommunikálni, hogy ezek használata csakis nagyon rövid távon kezel elvonási tünetet, de igazából semmit nem old meg. Persze tudom, hogy nem könnyű ezeken változtatni, ezért a számban van egyfajta szeretet, elfogadás, és közben mégis pozitív irányba motivál. Azért is fontos szerintem ilyen helyzetben a támogatás, mert én is voltam korábban hasonló helyzetben és legjobban a barátok és család pozitív támogatása segített. Remélem, másoknak is tudunk hasonlóan segíteni!”

A dal mától elérhető minden nagyobb streaming-platfarmon. Tim zenekarában az énekes-gitáros frontember mellett Havasi Gyuri (gitár), Nagy Ábel (billentyű), Pongor Marci (basszus) és Stanfel Peti (dob) játszik. A Sasa Lele, akiknek a debütáló lemezét mi mutattuk be 2021 végén, nem oszlott fel, de jelenleg inaktív.

TIM ATKINS KEDVENC 2021-ES ZENÉI

 

Tim Atkins az Instagramon.

Szólófotó: Will Waterworth. Zenekari fotó: Komróczki Dia.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/28/dalpremier_tim_atkins_and_if_you_ve_seen_my_friend
„Ki akartam próbálni a szabadságot, amit egy szólóprojekt adhat” – Tim Atkins-premier
süti beállítások módosítása