A rögvalóság kincsesládikája. ajsa luna: Világvége (lemezkritika)

2023.04.24. 11:32, vferi

ajsaluna_1.jpg

Világvége-hangulat lengi be az óvodát – ajsa luna debütáló albuma a felnőtté válás különös keserűségét mutatja meg. Ez a kritika először a Recorder magazin 102. számában jelent meg.

A magyar néplélek közös nevezőre hozása szinte kizárólag az óvodai motívumkíncs egyszerűségében lehetséges: a rétessé válni képtelen kígyó, hófehérke és a túróstészta világa legalább egyértelmű. Ezek az emléknyomok velünk maradnak, és kortól, politikai meggyőződéstől és társadalmi státusztól függetlenül képesek összekötni minket. A felnőttkor küszöbén, a normatív krízis mélységes mély gödrében ugyanúgy jelenthetnek biztos kapaszkodót mint mentális céltáblát.

A fiatal ajsa luna debütáló albuma, a Világvége dalaiban éppen ezt az oszcillációt érjük tetten: az egykor kedves emlékek felidézése is becsomagolható a cinizmus celofánjába. A Világvégében semmi sem marad rejtve, minden ambivalens érzés ki van téve az ablakba. A szerző disszonáns audiovizuális kollázst álmodott, minden dalhoz tartozik egy-egy YouTube-on debütált klip is, a Gesamtkunstwerket pedig Ajsa luna iróniában tobzódó szociális média jelenléte teszi különösen lesújtóvá: ilyen az, amikor már a legfiatalabbakban sem maradt semmi, de semmi remény.

ajsaluna.jpgElőadó: ajsa luna

Cím: Világvége

Kiadó: New Chord Record

Megjelenés: 2023. március 3.

Műfaj: elektropop

Kulcsdal: túróscsusza – ilyen felnőtté válni?

 

 

7.5/10

Selmeczi Nóra

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/04/24/a_rogvalosag_kincsesladikaja_ajsa_luna_vilagvege_lemezkritika
A rögvalóság kincsesládikája. ajsa luna: Világvége (lemezkritika)
süti beállítások módosítása