Űrben lebegő szépségek. All Hands_Make Light: Darling The Dawn (lemezkritika)

2023.04.21. 12:10, RRRecorder

all_hands_make_light_band.jpg

A Broken Social Scene és a Godspeed You! Black Emperor egy-egy tagja játszik drone folkot az All Hands_Make Light kanadai duóban. Ez a kritika először a Recorder magazin 104. számában jelent meg.

Az AH_ML amolyan kanadai szuperduó, Ariel Engle (Broken Social Scene) énekel és Efrim Manuel Menuck (Godspeed You! Black Emperor satatöbbi) „zajong” – vagyis szintiken játszik. Engle folkos éneke szívmelengetően szép és kifejező, amivel izgalmas kontrasztba kerül a pulzáló drone-t, az ambientet és a retrós űrszintizést is megidéző kíséret, ami legjobb pillanataiban egyszerre képes lebegni és sötétebb, baljósabb színeket is hozni.

Meglepő, de ez olyan jól tud működni, hogy a lemez nagyobb részét kitevő, szinte teljesen statikus számok egy pillanatig sem lesznek unalmasak. Ezek mellett van két tízperces szám, amikben csellista és dobos vendégeskedik, és a posztrock elnyújtott, a finom visszafogottságtól a telített csúcspontig eljutó építkezését használják. Ezek is hatásosak (naná, Menuck a módszer kifejlesztői között van); de a kétféle struktúra egy lemezre helyezése kicsit átgondolatlan, némileg kioltják egymást. Ezzel együtt is szép, egyedi album ez. 

all_hands_make_light.jpgAll Hands_Make Light

Darling The Dawn

(Constellation, 2023)

drone folk

Kulcsdal: Anchor

 

 

 

7.5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/04/21/all_hands_make_light_darling_the_dawn_lemezkritika
Űrben lebegő szépségek. All Hands_Make Light: Darling The Dawn (lemezkritika)
süti beállítások módosítása