„Ha nincs rend körülötted, miért várod, hogy belül meglegyen?” – Itt a perpētuum új dala és klipje

2023.03.16. 12:03, srecorder

perpetuum_foto_komroczkidia-3.jpg

Első magyar nyelvű EP-je előfutárát izzítja a perpētuum: animációs videóklippel debütál a Délibáb, mellyel a zenekar egy sodró lendületű, hol chilles, hol felkavaró, önismereti jazzhop-utazásra invitál.

A dalhoz Straff Dávid készített animációs videót. Az ő nevéhez fűződik a perpētuum Napban (JOWST Remix) című dalának kisfilmje is, aminél annyira jól ment a közös munka, hogy Dávidot végül bevonták a zenekar vizuális világának – vagyis a „Perpiverzumnak” – a megalkotásába is. Mint az előző közös munkánál, úgy ezúttal is teljesen szabad kezet kapott.

„A Délibáb a szembenézéssel való küzdelemről szól, miközben álmodozunk egy rendezett világról és énről, de a fő kérdés: ha nincs rend körülötted, miért várod, hogy belül mindez meglegyen? Egy olyan lelkiállapotot ír le, amikor már annyira kivagy, hogy jöhet bármi, nem fog felforgatni. Az „úszós” hangzásvilág tökéletesen illik ehhez a káoszos nihilhez. Mi is a szabadság? Ebben a szerzeményben csak egy távoli délibáb” – meséli Girincsi Fruzsi, a zenekar énekesnője. „A videóklip számomra egy emlékek közti vonatozás a jelen és a valóság fölé. Felbukkannak olyan alakok, akik a múltban meghatározóak voltak számunkra, de ma már teljesen eltűntek. Sokszor gondolkozom ezen a témán én is, nagyon nehéz elengednem fontos pillanatokat és embereket, de ez az élet és a fejlődésünk része.”

„A JÁRVÁNY ALATT MEGNŐTT BENNEM A SZABADSÁGVÁGY” – PERPĒTUUM A MAGYARRADARUNKON.

Ezt a gondolatmenetet támasztja alá Dávid víziója is: „Az egész a túlvilágon játszódik. Először elkap egy sivár hangulat, amikor semmi sem izgalmas, minden ugyanolyan – mint egy sziklás vidék. Aztán bekerülsz a barlangba. Ez egy átmenet, ami reflektál a szövegre: „szívem kizár, élve eltemet”. A felbukkanó szobrok régi emberek, akik az életed részei voltak valamikor, de már elengedted őket, az arcukat is lassan elfelejted, de mégis az életed és a személyes fejlődésed részei. Olyanok, mint a gombák, élősködnek a lelkedben. A barlangból kiérve kőépületek várnak. Ez már egy szabadabb, konstruktívabb kép, de mégis kaotikus. Majd a csónak elér egy partra, ahol ráesik egy lepedő, és csak akkor derül ki, hogy az üres csónakot végig vezette valaki, csak láthatatlan, mint egy lélek. Tehát az egész egy önismereti utazás, szellemi síkon.”

A zenekar tavasz végén tervezi kiadni a legújabb kislemezét, amit további ütős vizuális anyagokkal vezetnek majd fel, nyáron pedig egy miniturnén mutatnak be. Közben folyamatosan írják az új dalokat, amikből olyan sok van, hogy várhatóan őszre is jut egy EP megjelenés. Legközelebb április 28-án Budaörsön, a PostArtban lehet megnézni őket élőben.

 

perpētuum a Facebookon.

fotó: Komróczki Dia

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/03/16/dal-_es_klippremier_perpetuum_delibab
„Ha nincs rend körülötted, miért várod, hogy belül meglegyen?” – Itt a perpētuum új dala és klipje
süti beállítások módosítása