Gyógyít, ellazít, kiszakít – Lemezpremier! Óperentzia: Saja Hua

2023.03.04. 10:36, srecorder

operentzia-saja-hua_1.jpg

Az egész Földet bejáró világzenei utazásra invitál 9. lemezén Domokos Tibor és Bánházi Gábor duója, az Óperentzia, akik régi barátjukkal, a csángállós Sára Csobánnal és Lantos Zoltán hegedűművésszel készítették el a Saja Huát. De hogy jön ide a Friderikusz? Premier!

Legutóbb 2020 végén jelentkezett remek új lemezzel az Óperentzia (Biohack), és ez náluk pont elég idő volt ahhoz, hogy összeálljon a következő anyag. „Sok éve működünk úgy, hogy évente kihozunk egy albumot. Íródnak a számok, ha jön az ihlet. Éveket nincs értelme rajta ülni, hiszen közben változunk mi is, a világ is. Ez természetes folyamat. Az almafa is minden évben terem” – mondja Domokos Tibor és Bánházi Gábor, akik a régi barátnak és munkatársnak számító Sára Csobán (Csángálló) mellett most Lantos Zoltán hegedűművésszel dolgoztak az új számokon.

„Zoltánt egy Friderikusz-podcastban fedezte fel a menedzserünk, Babett, kb. egy évvel ezelőtt. Akkor megmutatta nekünk és annyit mondott: „Na, ő!” Magával ragadott minket is, majd eltelt egy év… December végén jött a hagyománnyá vált év végi pécsi koncertünk, és ott, a Szabadkikötőben a koncert előtt volt egy kortárs táncperformansz, melynek ő adta a zenei aláfestést. Tehát egy térben, egy időben voltunk. Ezt a lehetőséget a hely menedzsere és jóbarátunk, illetve Babett már előre látták, és hát mondjuk úgy, voltak terveik. Magyarul megbeszélték, hogy össze kéne hozni minket. Ez össze is jött, és zenéltünk egy nagyon jót! Aztán Zoltán is jelezte, hogy ezt folytatni kéne, de nagyon, mert igencsak bejön neki.”

operentzia-saja-hua.jpgBánházi Gábor, Sára Csobán, Lantos Zoltán és Domokos Tibor a Saja hua felvételei alatt.

Gáborék ezután kezdtek el gondolkodni az új lemezen. „Ez sosem úgy van, hogy leülünk és kitaláljuk, hogy na, ez az album ilyen meg olyan lesz. Nincs előre eltervezett koncepció. Elkezdünk zenélni, számokat írni, és elkezd formálódni valami, aztán alakul egy irány, kezd kirajzolódni egy ösvény a hangok erdejében, hogy merre is megyünk tovább. Akkor már együtt. És együtt haladunk az úton. Ennek a lemeznek az ösvényét ketten kezdtük el kitaposni Tibivel, aztán csatlakozott hozzánk Csobán és Zoltán, akik hangszereikkel kidíszítették az utunkat és körénk varázsolták különböző népek dallamait, benne a lelkületükkel” – mondja Gábor.

Erre utal a lemez címe is, a Saja Hua, ami hindiül azt jelenti, díszített. „Ez az album egy 21. század világzenei utazás lett. Amikor készítettük, felülről néztük a Földet a nagy világűrben, aztán jöttek a dalok, és közelítettünk egy-egy ország, tájegység fölé. Ezt a vizuált Zoltán „képei” csak erősítették. Elég vizuális típus, képeket, hangulatokat lát maga előtt és elmondja saját szavaival, amit a hegedűjével fogalmaz meg. Miközben írtuk az albumot, voltunk török taxiban, afrikai falvakban, indiai bazárban is.”

operentzia_1.jpgLantos Zoltán és Bánházi Gábor a zalai Zengőkert Stúdióban a Saja hua felvételei alatt.

A közös zenélés pedig kirobbanóan kreatív sessionöket eredményezett. „Csobánnal többször is összeültünk, ugyanis ideköltözött Zalába, a szomszéd hegyre. Ő már hallott abból valamit a kezdetekkor, amin Tibivel dolgoztunk. Számára nem idegen sem a közös munka, sem a mi zenénk. Zoltánnal a közös munka? Hihetetlenül gyors volt és profi. Inspiráló! Mai napig nem tudjuk eldönteni, hogy ennyire ráérzett a zenénkre, vagy mi történt itt akkor… Olyan gyorsan történt, hogy Csobán csak másnapra fogta fel, haha!”

A lemezen játszik Dömény Krisztián citerán és Paizs Miklós aka Sickratman fujarán, a borító pedig Leszek Kostuj munkája.

Az Óperentzia március 9-én mutatja be a Saja huát az A38-on, természetesen Sára Csobánnal és Lantos Zoltánnal együtt, akikkel arra készülnek, hogy mindenkit elrepítenek „a varázsszőnyegen egy súlytalan állapotba, ahol a zene, a hangok folyama kitölti a testet. Gyógyít, ellazít és kiszakít a hétköznapokból.” Érdemes korán érkezni, mert a kolozsvári producer-énekes-dalszerző, IV-IN, azaz Márton Lóránd kezdi az estét már 19:30-kor, az Óperentzia pedig 21:00-tól játszik. A vizuált Szb3d festi majd mögéjük. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

„EGY GARÁZSBAN ZÚZTUNK DOB-SZINTIVEL” – ÓPERENTZIA-INTERJÚNK.

 

Óperentzia a Facebookon és Bandcampen

Fotók: Zengőkert Stúdió.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/03/04/lemezpremier_operentzia_saja_hua
Gyógyít, ellazít, kiszakít – Lemezpremier! Óperentzia: Saja Hua
süti beállítások módosítása