Könnyű tektonikus beat – itt a New Fossils második dala, az Idris

2023.03.03. 08:55, srecorder

new-fossils.jpg

Februárban itt, a Recorderen debütált a zeneileg a jazzhez, témáiban a könnyűzenei hangulatokhoz húzó New Fossils első dala, a The River Can Not Go Back, és most itt a következő szám is Idris címmel, ami az áprilisban érkező nagylemezük második előfutára.

Az előzőhöz képest ez egy rövidebb és könnyedebb hangvételű darab, amiről így mesél a dal szerzője, a LAIHO-ban, a Deep Glaze-ben és a Dresch Quartetben is játszó Gyányi Marci: „Ennek volt a munkacíme newfossils, amit a többiek javaslatára aztán a zenekar nevének választottunk. Eredetileg egy lassabb, melankolikusabb beat volt, amit aztán élőben jóval gyorsabban játszottunk. A stúdióban rengeteget kísérletezünk a megfelelő tempóval és nagyon elégedett vagyok, hogy végül egy kifejezetten ritmikus, táncoltató szám lett belőle. Amikor megírtam, sokat hallgattam Pino Palladino és Blake Mills Notes With Attachments lemezét, emellett Szabó Gábor 70-es évekbeli felvételei voltak hatással rám. A címet végül Idris Muhammad ihlette, akinek a Power of Soul lemezét tudom ajánlani, de Pharoah Sanders You've Got To Have Freedom albumán is nagyot megy.”

A dalt a Jazzboisból ismert Czirják Tomi keverte, Fenyvesi Márton masterelte, az artworkot pedig Fridvalszki Márk készítette. A Mörk, a Deep Glaze, a MORDÁI és a LAIHO zenészeit tömörítő New Fossils legközelebb május 5-én koncertezik, a Jazzfest Budapest keretében lépnek fel a Jedermannban. Facebook-esemény.

 

„A GYEREKKÓRUSSAL KINYÍRTAK” – GYÁNYI MARCI ÉS A LAIHO KEDVENC 2022-ES ZENÉI

 

New Fossils a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Scholtz Kristóf.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/03/03/konnyu_tektonikus_beat_itt_a_new_fossils_masodik_dala_idris
Könnyű tektonikus beat – itt a New Fossils második dala, az Idris
süti beállítások módosítása