„Mintha feltettek volna egy töltőre és rajta felejtettek volna” – Lemezpremier! Pénzes Máté: EGO

2023.02.24. 12:02, srecorder

Régóta tervezte, a Covid alatti kényszerpihenőben pedig végre be is fejezte első szólóalbumát a Blahalouisiana és a Black Circle Orchestra billentyűse, Pénzes Máté, aki barátait, példaképeit és a legnagyobb kedvenceit gyűjtötte össze a lemezre, Boros Levitől Szeifert Bálintig, Tátrai Tibortól Solti Jánosig. Premier!

„A Covid miatti kényszerpihenő adta a lehetőséget, hogy végre olyan dologgal is foglalkozzak, amire eddig nem volt időm, illetve nem is igazán tudtam, hogy szükségem van rá. Nyolcéves korom óta gyakorlatilag folyamatosan van szerencsém koncertezni, de most először fordult elő, hogy nem egy zenekar tagja vagyok, hanem egy saját kis játszóteret sikerült létrehoznom, ahol sok minden és sok mindenki elfér” – meséli Máté, aki 2022 márciusában vette fel az első dalokat a szólólemezére. „Mivel gyerekkorom óta a Hammond orgona és az összes többi vintage billentyűs hangszer megszállottja vagyok, egyértelmű volt, hogy ezek fognak dominálni, ráadásul ezeken is írtam a számokat. De szerettem volna olyan érdekes dolgokat is kipróbálni, mint pl. a talkbox „éneklés” szintivel. Borzalmasan nehéz ügy, hetekig csak fuldokoltam, és folyt a nyálam gyakorlás közben. De nagyon élveztem a vocoderezést, a tremolós clavinet soundot vagy az overdrive-os, wahpedálos moogolást is.”

A lemezkoncepció az első pillanattól egyértelmű volt, sőt, inkább a koncepció adta a lemezötletet: „Az elmúlt időszakban rengeteg nagyszerű zenésszel volt lehetőségem játszani és rengeteg olyan muzsikust ismertem meg, akikkel nagyon szerettem volna játszani. Ezért minden egyes ötletem úgy született, hogy rögtön megpróbáltam elképzelni, kikkel szeretném majd eljátszani. Ez legtöbb esetben már adott egy alaphangulatot. Minden dalnál izgultam, amikor elküldtem a demókat, hogy mi lesz a reakció. Óriási öröm és megtiszteltetés, hogy mindenki azonnal elvállalta. A koncepció része volt, hogy mindegyikről készüljön egy stúdió session videó is. Engem soha nem a klipek érdekeltek, hanem amikor látom azt, amit hallok: milyen hangszereken, kik, hol játszanak. Minden videót a testvérem készített, amiért nagyon hálás vagyok neki!”

„NEKEM ELTON JOHN VOLT AZ ESTI MESE" – MÁTÉ ELTONRÓL.

sinco_sajatnev_230125csendstudio_062.jpg

A lemez 8 dalából 6-hoz már korábban megjelent a live session videó, de az EGO című album most először hallható egyben, illetve a Zavar a Csendben stúdiós videója is itt, a Recorderen debütál. „Ezt a dalt Tibusz, János és Kristóf is úgy vállalták el, hogy még demót is csak napokkal később küldtem, szóval nem igazán tudták, hogy mire mondanak igent… bár ha jól belegondolok, ez a többi esetben is így volt! Mindegyik session egy irgalmatlan energiabomba volt nekem, hiszen zeneileg és emberileg is olyan csapatok jöttek össze, amitől úgy éreztem magam, mintha feltettek volna egy töltőre és rajtafelejtettek volna… végig 100%.

TÁTRAI TIBOR LEGJOBB KONCERTSZTORIJAI.

Az utolsó két dal felvételénél, nem tagadom, vittem magammal egy üveg whiskyt, mert bár többször volt szerencsém Tibusszal játszani, és egyszer Jánossal is, de a szervezés, a cuccolás és az ilyenkor megszokottnál kicsit nagyobb izgalom, úgy éreztem, hogy be fog feszíteni. Aztán amikor a megbeszélthez képest egy órával hamarabb megjött János, hogy a dobok rendben legyenek, behangoljon stb., olyan nyugalmat árasztott magából, hogy a whisky végül bontatlan maradt, haha!

A két legenda sztorijait hallgatni hatalmas élmény volt. Aztán, mivel próbánk nem volt, tartottunk egy gyors szerkezet- és harmónia-megbeszélést, kicsit belejátszottunk, majd János közölte, hogy akkor egy, maximum két take, így álljunk neki… és így is lett. Nem lepett meg, éreztem, hogy ezen a szinten ez az elvárás.”

 

A cikk alján a teljes lemezt is meg lehet hallgatni, Máté pedig egyesével is bemutatja a dalokat.

Pályán jöttetek?

Szabó Danival (Mörk, New Fossils stb.), Kiss Péterrel (The Pontiac, The Black Circle Orchestra) és Kőrös Tomival (Wellhello) azt az égető kérdést boncolgatjuk, ami minden zenész számára az egyik legfontosabb. Amikor egy backstage-ben találkoztok a másik zenekar tagjaival, egyszerűen muszáj valakinek megkérdeznie, hogy „amúgy ti pályán jöttetek? Vagy titeket is levitt a GPS Simagöröngyösnél?”

Terápia

Boros Levi (Qualitons, Amoeba, Black Circle Orshestra), Kiss Peti és Zahár Fanni alkotják a csapatot. Egy hosszabb, több részből álló kis valami. Fannival konkrétan a stúdióban találkoztam először. A basszust az orgonán lábbal játszom. Van benne swing, pszichedelik és Pink Floydot idéző hangulat is.

Bornew

Gyerekkori legjobb barátom, Kovács Balázs (Bornyú) stúdiójában vettük fel ezt a számot. Nem használtunk számítógépet, szalagra vettük az egészet. Ez igazából egy duó, amiben Balázs dobol, én meg Clavineten wahogok… aztán utólag jött a szinti bass, Hammond, talkbox, vocoder.

Liftzene képújsághoz

Boros Levivel és Heilig Tomival készült a felvétel. Az egyik kedvenc ritmusszekcióm itthon. Úgy fest, hogy nem az utolsó együttműködésünk.

Sorrend

Szeifert Bálint játéka már régóta lenyűgöz, főleg, hogy Mörk-rajongó vagyok. Molnár Matyival nem sokkal a felvétel előtt volt szerencsém személyesen is megismerkedni, de a játékát nem egyszer hallottam már. Az egyetlen dal, aminek van szövege. Ének helyett viszont szinti talkbox-szal próbálom érthetően „énekelni”. A sztori valós: a feleségem minden nap úgy enged útnak, hogy: „Matyi!! Telefon, pénztárca, slusszkulcs?!” De sajnos az esetek nagy részében, mire leérek a lifttel, rájövök, hogy valami mégiscsak fent maradt…

Zaj a Csendben

Tátrai Tibusz, Solti János, Törőcsik Kristóf (Margaret Island). Érdekes módon csak Kristóffal nem játszottam még együtt, de hallani sokszor hallottam, és imádom, ahogy játszik. A többiekről mit mondjak? Legendák… életreszóló élmény volt.

sinco_sajatnev_230125csendstudio_051.jpg

8 bites blues

Ez egy blues jam, semmi több. Vagyis de, mert ebben is Tibusz, János és Kristóf játszanak. Szóval jóval több. Ennek a videója is hamarosan érkezik!

Tökéletes másnap

Ezt a feleségemnek, Écónak írtam. Egy hosszúra sikerült éjszaka után, reggel nem voltam nagy formában, de vele másnaposan is csodálatos volt minden. Egy dob-orgona bluesduó Szabó Danival.

 

Öt dal felvétele a Zanza stúdióban készült Kovács Lehellel. Egy dal készült a Jajj Stúdióban, Mátészalkán, illetve a most megjelenő dal (és egy másik, ami jövő héten fog) a Csend stúdióban készültek, Mazán Attilával. Az utómunkák és egy esetben a felvétel is a Jajj stúdióban zajlott, Kovács Balázzsal, full analóg technikával. A videókat minden esetben a testvérem, Pénzes Bence rögzítette. Végtelen hálával tartozok a családomnak, akik mindenben támogatnak és mindenkinek, aki játszott vagy dolgozott ezen az anyagon vagy ötletekkel, szívességekkel segített.

 

„HA JOHN LENNON HALLANÁ, MOSOLYOGNA” – MÁTÉ ÉS A BLAHALOUISIANA KEDVENC 2021-ES ZENÉI

 

 

Pénzes Máté az Instagramon.

fotók: sinco

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2023/02/24/_mintha_feltettek_volna_egy_toltore_es_rajtafelejtettek_lemezpremier_penzes_mate_ego
„Mintha feltettek volna egy töltőre és rajta felejtettek volna” – Lemezpremier! Pénzes Máté: EGO
süti beállítások módosítása