Pszichedelikus western és őslakos gitárhősök – Klippremier! TOTH: Indián nyár

2023.02.23. 08:54, srecorder

toth_guitar1.jpg

2021 végén mutattuk be a beatzenés-indierockos Marble Mist gitárosa, Tóth Balázs (TOTH) első szólólemezét, a bluesból, folkból, sanzonokból és bossa novából is merítő II-t, de Balázs már a következőre készül. Új animációs klipjében az őslakos gitárhősök mellett Sergio Leone felé is lengeti a kalapját. Premier!

Az Indián nyár már a harmadik előfutár TOTH új albumáról, aminek a címe Időutazó lesz. A tavaly novemberben kijött Vízözön a világ jelenlegi, apokaliptikus hangulatára reflektált, az idén januárban debütált Ahol béke van a jövőbe repített, míg a most megjelenő Indián nyár mind zenéjében, mind szövegében a múltba kalauzol.

„Az Indián nyár zenei inspirációját egyrészt erősen az ’50-60-as évek gitárhősei – mint például Duane Eddy vagy Link Wray –, másrészt pedig az egész rock ’n’ roll beatzenét alapjaiban meghatározó őslakos amerikaiak zenéje adták (egyébként maga Link Wray is őslakos származású volt). A dal hangzásában is igyekeztem megidézni ennek az időszaknak a jellemzőit, most először nyíltabban kísérletezve világzenei elemekkel, így került a dalba a fő témát vezető furulya és a törzsi dobok is” – mesélte Balázs.

„EZEKBŐL MA MELYIK A LEGNAGYOBB BELEÁLLÁS?” TÓTH BALÁZS KEDVENC 2021-ES ZENÉI

„A dalszöveg írása közben a fejemben egy magányos vándor, vagy prérin utazó indián karaktere volt meg, aki egy régi, vagy épp vágyott szerelemről elmélkedik. Azt, hogy honnan hová tart, legjobban egy egész estés, animált Sergio Leone inspirálta filmben lehetne megörökíteni. Innen jött a klip ötlete is, aminek látványvilágában igyekeztem ugyancsak az ’50-60-as évek hangulatát, illetve a spagetti westernek elemeit behozni, mindezt animációs formában, ami kissé pszichedelikussá teszi az egészet. Az még kérdéses, hogy az összes dalhoz lesz-e kapacitásom animációs kisfilmet készíteni, de alapvetően az új album koncepciója a zenén, szövegen és zenei hangulatokon keresztüli időbeli utazás, ami valahol talán a zene lényege is, egyelőre talán ez a legjobb és leggyorsabb eszköz az emberek számára ahhoz, hogy időutazáson vegyenek részt. Ehhez a koncepcióhoz pedig nagyon passzol az animáció műfaja. ”

Az új nagylemez idén érkezik, amit még egy single fog megelőzni. Balázzsal idén élőben először március 5-én a Központban találkozhattok, ahol a Marble Misttel lép fel. (Facebook-esemény) Ezt követően láthatjátok az év során a francia-magyar projektjével, az Akvilaval, illetve szólóban is.

 

Tóth Balázs a Facebookon és Soundcloudon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/02/23/klippremier_toth_balazs_indian_nyar
Pszichedelikus western és őslakos gitárhősök – Klippremier! TOTH: Indián nyár
süti beállítások módosítása