„A víz segített megélni az érzéseimet” – Klippremier! Szarka Anita feat. østnomad: KERKÁM

2023.02.22. 13:08, srecorder

szarka_anita_2_portreverzum_kerkam.jpg

Új szólódallal jelentkezik a Napfonatban is éneklő Szarka Anita, amelyben egy továbbgondolt muravidéki népdalt bújtatott elektronikus köntösbe østnomad produceri segítségével. „Fő motívuma a folyó (a Kerka), amely az érzelmek megélését, áramlását és azok feldolgozását szimbolizálja számomra. Miután átmegyünk rajta, újjászületünk és erősebben térünk vissza az életbe, újra meg tudjuk nyitni szívünket.”

„Évek óta írok saját dalokat és zenélek zenekarokban, de szólóprojektbe nem mertem belefogni eddig, mert féltem, hogy nem elég hozzá a hangszeres tudásom. Aztán idén valami változott: azt kezdtem el érezni, hogy egy fontos részem elsorvad és elmondhatatlan szomorúság van bennem, ha a dalaimat nem hagyom élni” – mondta nekünk két éve Szarka Anita, amikor bemutatta első szólódalát, a nyugató-ringatószerű Give Me Somethingot, amit a Mörk tagjai (Zentai Márk és Szeifert „Jason” Bálint), valamint Fenyvesi Márton közreműködésével rögzített.

Anita azóta az ImPro School dalszerző képzését is kijárta, ennek gyümölcse a most debütáló KERKÁM is. „A dal magját nyáron írtam, és erős vízhez kötődő élményeim ihlették. Elég nehéz időszakon mentem át, és a víz segített megélni az érzéseimet, jobban kapcsolatba kerülni magammal, megpihenni és töltődni. Ezért is kezdtem el a refrénben hallható muravidéki népdallal foglalkozni (amellett, hogy évek óta nagyon kedves számomra), és csak belemerültem, figyeltem, merre visz, mit mozgat meg bennem, mit akar mondani nekem és továbbírtam. Eljutottam valameddig, ami akkor kereknek tűnt, aztán a fiókba tettem.”

A NAPFONATOS VOLKOVA KEDVENC NÉPDALAI.

Anita pár hónappal később az ImPro School dalszerző képzésén azt a feladatot kapta, hogy írjon egy dalt közösen egy producerrel, így kezdődött az együttműködésük østnomaddal, azaz Göncz Gáborral. „A bemutatkozásunk alatt kiderült, hogy a Napfonat tagja vagyok, és Gábor felvetette, hogy ő szívesen dolgozna egy világzenei dalon, amit ő elektronikus hangzással fűszerezne. Én ugyan alapvetően akusztikusabb világban mozgok, de szeretem az elektronikus zenét és nagyon felcsigázott az ötlet. Bedobtam a nyári demómat a kalapba, és aztán ezen dolgoztunk tovább. Nagyon jó élmény volt a közös munka, és sikerült is valami olyat kihozni belőle, ami mindkettőnk sajátja is, de egyben igazi koprodukció egy igazán izgalmas, bátor, kísérletező zenei világgal” – mesélte Anita. „A dal sokat ért bennem az elmúlt hónapokban – sok mindent töröltem belőle, és a végét csak idén írtam hozzá, a feldolgozási folyamatom részeként. Így azzal együtt, hogy van benne egy népdalrészlet, amit persze, nem én írtam, mégis nagyon személyes, ezért is lett Kerkám a címe.”

Íme, a streaming-platformokon pénteken debütáló KERKÁM klipje, amit Anita és Gábor szintén közösen talált ki és kivitelezett egy meglehetősen hűvös reggelen a Duna-parton:

„MEGMUTATJA, HOGYAN MARAD ÉLŐ A NÉPZENE” – A SZINTÉN NAPFONATOS TÓTH ESZTER KEDVENC NÉPDALAI

 

Szarka Anita a Facebookon. Instagramon.

fotó: Portréverzum

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/02/22/klippremier_szarka_anita_es_ostnomad_kerkam
„A víz segített megélni az érzéseimet” – Klippremier! Szarka Anita feat. østnomad: KERKÁM
süti beállítások módosítása