„Megnyugvás a folyamatos változásban" - dal- és klippremier! Szarka Anita: Give Me Something

2021.09.27. 14:00, Recorder.hu

szarkaanita_650_1.jpg

Noha Szarka Anita már többször szerepelt a Recorderen a Napfonat énekegyüttes tagjaként, csak most jött el az ideje annak, hogy hangszeres szólóelőadóként is bemutatkozzon nálunk. Új szerzeménye, a Mörk-tag Zentai Márk és Szeifert „Jason” Bálint, valamint Fenyvesi Márton közreműködésével rögzített Give Me Something saját készítésű videoklippel együtt debütál, amelynek különleges körülmények között zajló felvételéről is mesélt az önálló alkotóként való megjelenést illető félelmeit és kétségeit sem titkoló dalszerző.   

„A Give Me Something számomra egy nyugtató-ringató-szerű dal. Nagyon fájdalmas pillanatokban született, amikben segített megélnem és kisírnom magamból a kilátástalanságomat. Nem ad megoldást, csak egyszerűen teret ad annak, hogy kijöhessen, ami bent van. Ettől valahogy mégis lesz egy nyugtató hatása rám, amihez talán az ukulele is hozzásegít. Vidám hangja valahogy minden fájdalmon könnyít, nem?

Évek óta írok saját dalokat és zenélek zenekarokban, de szólóprojektbe nem mertem belefogni eddig, mert féltem, hogy nem elég hozzá a hangszeres tudásom. Aztán idén valami változott: azt kezdtem el érezni, hogy egy fontos részem elsorvad és elmondhatatlan szomorúság van bennem, ha a dalaimat nem hagyom élni. Egy jóbarátom biztatására elköteleztem magam arra, hogy adjak egy koncertet azokkal az eszközökkel megszólaltatva a dalaimat, amikkel most képes vagyok rá. A koncert után aztán közeli barátaim segítségével és biztatásukra rögzítettem a Give Me Somethingot, melynek felvételén egy igazi szupercsapattal, Zentai Márkkal (Mörk), Szeifert „Jason” Bálinttal (Mörk) és Fenyvesi Mártonnal (Sinistra, Budapest) volt szerencsém együtt dolgozni.

Márk zeneiségét, zenei világát és személyét is nagyon szeretem és nagyon boldog voltam, hogy ő vállalta a dal felvételét és keverését, és ezzel fő kísérőm is lett a folyamatban. Megkértem rá, hogy produceri füllel is hallgassa a dalt, ő pedig nagy tisztetlettel és figyelemmel hozott bele olyan ötleteket, amiktől gazdagabb lett a hangzása. Márk ötlete volt például a basszusszólam, és a vokálokat is együtt találtuk ki. De imádom benne a madárcsicsergést is, amit az udvarról rögzítettünk. Szeifert „Jason” Bálint hozza ezeket a nagyon szép mélyeket elektromos nagybőgőn és az ő ötlete volt a vagány, ízes steel gitárszólam is, amit feljátszott. Ezt egyébként nagyon kreatívan sikerült megvalósítani, mert mivel nem volt tervben, slide-gyűrű híján pár próbálkozás után egy pici dezodoros üveggel vettük fel a stúdióban. Nekem fülig ért a szám a felvétel közben, és elmondhatatlanul boldog voltam, hogy ilyen gazdag lett a dal velük. Nagy hálával tartozom még Fenyvesi Mártonnak (Sinistra), aki a dal végleges hangzását adta meg a mastereléssel. Évek óta nagyon szeretem Marci munkáit és ujjongtam, amikor ő is igent mondott a felkérésemre. Amikor meghallgattam az elkészült felvételt, azt éreztem, hogy a dal beteljesítette a kérést, ami elhangzik benne…

A klipen sokáig agyaltam, mert szerettem volna megtisztelni a dalt azzal, hogy olyan képi világot kap, ami igazán méltó hozzá. Egyre csak a felhők mozgása jött fel bennem témaként, az, ahogyan csak mennek és mennek tovább, és hogy ebben a folyamatos változásban van valamilyen megnyugvás is. Kértem fotós ismerősöket, hogy ha belefutnak szép égboltba, vegyék fel nekem. Aztán az első nyilvános koncertem napján hajnalban ébredtem izgalmamban, még napfelkelte előtt. Kimentem az erkélyre, hallgattam a madárcsicsergést és néztem, hogy milyen szépen vonulnak a felhők. Eszembe jutott, hogy kitegyem a telefonomat, hátha szép kép lesz. Felvettem amennyit tudtam, közben felkelt a nap és a felhők is elvonultak. Lehet, hogy ezért is ébredtem korán aznap? Mindenesetre ezt a felvételt tartottam meg, mert számomra mondanivalójában és hangulatában is tökéletes társa a dalnak. Nincs benne nagy megfejtés, csak tér, amiben minden benne van. Remélem, ad majd annak aki látja-hallja. Fogadjátok szeretettel."

Íme, Szarka Anita szinte eszköztelen, mégis hatásos új klipdala, a Give Me Something

Szarka Anita a Facebookon. 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/09/27/_megnyugvas_a_folyamatos_valtozasban_dal-_es_klippremier_szarka_anita_give_me_something
„Megnyugvás a folyamatos változásban" - dal- és klippremier! Szarka Anita: Give Me Something
süti beállítások módosítása