Prince stúdiójából a titkos gyárba – itt az első dal az új Anima EP-ről

2023.02.15. 10:07, srecorder

anima2022.jpg

Pénteken, február 17-én jelenik meg az idén 30 éves Anima Sound System első 2023-as kiadványa, a Take Me Home EP, amelyen nem kisebb sztár működik közre producerként, mint Prince hangmérnöke, Bryan Black. Erről hallgatható meg most a Secret Factory duó Take Me Home-újragondolása.

A Black Asteroid néven most éppen Animát remixelő Black számtalan zenei társulatával kitűnt az elmúlt években, elég csak a Motor projektjéről szólnunk, amelynek utolsó lemezén a Depeche Mode zenei agy Martin Gore és a Trent Reznorral is együttműködő new wave-ikon, Gary Numan énekel. Black az indusztriál-elektronika egyik hazai nagyágyúja, Man + Machine közvetítésével ismerkedett meg az Animával (aki pedig a Prieger Zsolt producerelte, tavalyi Strong Deformity-lemezhez készített nemrég remixet), és az ötszámos EP-re elkészítette a maga Take Me Home újragondolását – csakúgy, mint a berlini Katermukke vagy a spanyol SINCOPAT kiadónál megjelenő SNYL, illetve a Secret Factory duója.

„SOKKAL RÉGEBBRŐL SZÓL SOKKAL MESSZEBBRE” – A LEGUTÓBBI ANIMA-LEMEZ, A SZOMNAKUNO IS A RECORDEREN DEBÜTÁLT.

Az idén számtalan meglepetéssel és nagy volumenű Anima-fellépésekkel előrukkoló zenekar EP-jéről a Recorder mutatja be az első dalt, a Secret Factory Take Me Home-verzióját. A korábban Patrick Pulsingerrel együttdolgozó és számtalan nemzetközi hírverést okozó projektben is résztvevő soproni duó egyik fele, Kanizsai András így mesélt az alkotási folyamatról: „Prieger Zsolt 2022 őszén keresett meg minket, hogy van-e kedvünk ismét együttműködni és remixelni az utolsó, Szomnakuno című Anima-albumról egy zenét. Miután 2018-ban már lehetőségünk volt a legendás '68 című Anima-tracket úraértelmezni a remixeket össegyűjtő Anima-albumra – és akkor valóban egy titkos klubhimnusz is született az adaptációnkból –, nem hezitáltunk és természetesen újra igent mondtunk. Pláne úgy, hogy az eredeti dal is nagyon tetszett nekünk. Pont jókor érkezett a felkérés, elég nagy üresjáratban voltunk és éppen kísérletezgettünk a stúdióban, ugyanis elegünk volt akkor kicsit a saját produkciónkból, és azon agyaltunk, hogy mi az a vonal vagy feeling, ami leginkább jellemző az előadásainkra, és ebből mit kellene kibontanunk, elmélyítenünk.

Ismét jobban elkezdtük élvezni az egyszerűbb, groove-os, sodró zenéket, amik rövid kiállásokkal tüntetnek. Az az igazság, hogy elég szörnyűnek tartjuk a ma divatos hosszú kiállásokat, szerintünk teljesen vibe-gyilkosok egy klubban. Emlékszem, éppen egy Rex The Dog zenét hallgattunk, ami nagyon egyszerű, nagyon száraz volt a maga szimpla 808-as ütemeivel, és egy egyedi szinti szekvenciával, amit egy wasp filter mozgatott szépen. Az ihlet, hogy a remixhez legyen valami hasonló filozófiájú az irány, innen származott. Mivel szerencsére egy szép és folyamatosan fejlődő modular rendszerrel rendelkezünk, kis kísérletezés után rá is jöttünk, hogy egyedi hangokkal és különböző step-szekvenszerekkel játszadozva, kialakulhat az a zenei kontextus, amit kerestünk, s amely megágyazhatott egy inkább elektronikába hajló, de a klubokban is jól működő tracknek. Köszönjük Zsoltinak és szerzőtársainak, Prieger Szabolcsnak, Dénes Szilveszternek és Kováts Tibornak, hogy ismét részesei lehettünk egy minőségi Anima-megjelenésnek!"

Az Anima a dalt legközelebb április 29-én adja elő számos vendéggel az A38 Hajó születésnapján, amit jubileumi, 30 éves születésnapi turnéjuk követ hazai és külföldi koncertekkel. Az október 26-i berlini dátum például éppen cikkünk megjelenésével egy időben kerül nyilvánosságra, a hajós koncert másnapján pedig Prieger Zsolt legújabb zenés-irodalmi kísérletezését mutatja be, nem is akárhol, hiszen nagysikerű Mészöly-darabjának tavalyi helyszínén, a Rumbach Zsinagógában lép fel újra a Szerb műveiből készített fantáziájával április 30-án.

 

PRIEGER ZSOLT ÉS KOVÁTS TIBOR KEDVENC 2022-ES ZENÉI.

 

Anima Sound System a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/02/15/prince_studiojabol_a_titkos_gyarba_itt_az_elso_dal_az_uj_anima_sound_system_ep-rol
Prince stúdiójából a titkos gyárba – itt az első dal az új Anima EP-ről
süti beállítások módosítása