A kárpáti boszorkány, Alina Pash újra Budapesten!

2023.01.30. 10:53, srecorder

alina-pash.jpg

A tavalyi Sziget egyik legemlékezetesebb koncertjét adó Alina Pash zenéjében ugyanúgy helye van a népzenének, mint a hiphopnak és az elektronikának. Az ukrán énekesnő tavaly kétszer is fellépett Magyarországon, és idén is visszatér: ezúttal április 9-én játszik az Akvárium Klubban.

Alina Pash-t 2018-ban, Bitanga c. slágerének köszönhetően ismerte meg szélesebb körben a közönség. A sikert két szólóalbum, a Pintea: Gory/Misto (2018) és a Rozmova (2021), valamint két EP, az Amerikraine Dream (2019) és a Norov (2021) követte. Zenéje mellett különc klipjeiről is ismert, és szívesen dolgozik együtt más előadókkal is, így olyan ukrán és külföldi művészekkel hallhattuk, mint Apache, d'OP, Krechet, Pianoboy vagy Alyona Alyona. A zenélés mellett színésznőként is megmutatta már tehetségét, a Borostyán zsaruk és a Krizantém ünnep c. filmekben játszott.

Zenéjében a modern elektronikus hangzás és a hiphop keveredik a hagyományos népzenével, és előszeretettel nyúl a kárpátaljai zenei örökséghez is, egyik dala elején pedig magyarul hallhatjuk számolni. 2022-ben (Дevaval együtt) a feltörekvő tehetségeket elismerő Music Moves Europe-díjat is hazavihette, amelyet olyan előadók nyertek meg korábban, mint Adele, Stromae vagy Dua Lipa.

Alina Pash napjaink egyik legizgalmasabb előadóművésze, zenéjében is előadásában van valami ősi, boszorkányos, koncertjein pedig nem fél hallatni a véleményét, a számára fontos üzeneteket sem. Legutóbbi magyarországi koncertje, a Sziget Fesztivál kapcsán is felfigyelt rá a sajtó, ahol az Ukrajna elleni oroszországi invázió borzalmairól is beszélt, és videón bekapcsolt a koncertbe olyan ukrán fiatalokat, akik korábban rendszeresen jártak a fesztiválra, most pedig hazájukért harcolnak a fronton. Alina Pash aktívan támogatja hazáját, a zenélés mellett jótékonysági munkát is végez és részt vesz jótékonysági koncerteken is, hogy pénzt gyűjtsön Ukrajna megsegítésére.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/01/30/a_karpati_boszorkany_alina_pash_ujra_budapesten
A kárpáti boszorkány, Alina Pash újra Budapesten!
süti beállítások módosítása