„A világ nem a tökéletesekre lett szabva, hanem emberekre” – Lemezpremier! Damara: Fény és Boogie

2023.01.20. 08:40, srecorder

Alig több, mint egy éve jelent meg a Damara Keresem a helyem című debütáló albuma: a fiatal felnőttek útkeresési élményei, krízisei és félelmei köré épülő lemez egyben a Damara zenei útkeresése is volt. Az elmúlt év szakmai és személyes tapasztalatait tükröző, funkys-szintipopos Fény és Boogie már egy érettebb album, amihez ráadásul egy novelláskötetet is írt Tóth Krisztina. Premier!

A Fény és Boogie már nem az útkeresés, hanem az út megtalálásának és az azon való elindulásnak a lenyomata. Ahogy Agata Angilella, a zenekar énekes-dalszerzője fogalmaz: „A Fény és Boogie azért is speciális mert úgy érezzük, hogy zeneileg egyre jobban kezd körvonalazódni, mit is szeretnénk reprezentálni.” Ezen a lemezen már tudatosabb a kísérletezés: Agata félig olasz, és abban az időszakban, amikor a lemez készült, rengeteg Lucio Dallát hallgatott, ezért íródott olasz dal az albumra és ezért is van szintipop-funky hangzás a lemezen. „Nagyon ráfeküdtünk erre a hangulatra és hamar magunkénak éreztük” – mondja Agata.

Bár a hangzásban sok az újdonság, a dalok témája nem szakad el teljesen a Keresem a helyem világától. A fiatal felnőttek még mindig keresik a helyüket az egyre őrültebb hétköznapokban, reflektálnak a saját és a világ problémáira, érzéseire. A Fény és Boogie sokkal mélyebben merít a szorongás és a pánik témájából, mint a zenekar korábbi megjelenései. Agata nyíltan vállalja pánikbetegségét, érzéseiről, megküzdési stratégiáiról pedig dalokat ír, amivel az önterápia mellett nem titkolt célja, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik hasonló cipőben járnak.

„A Covid óta rengeteg fiatal küzd mentális problémákkal, ahogyan én is. Amióta elkezdtük a zenélést, célunk volt, hogy a fiatalok lássák, hogy mindenkinek vannak problémái, senki sem tökéletes és osztozunk ezekben a nehézségekben” – meséli Agata. A Fény és Boogie felvételi és utómunkájáért Dióssy Ákos, a Kispál és a Borz billentyűse felelt, a lemezborító grafikáját pedig Szilágyi Luca Hanga készítette el. Különlegesség, hogy az albumhoz egy novellakötet is érkezik majd Tóth Krisztinától.

A Fény és Boogie dalait először élőben február 25-én az Akvárium Klub KisHalljában lehet majd meghallgatni, ahol limitált kiadású CD-n is kapható lesz az album a novelláskötettel együtt. Jegyvásárlás, Facebook-eseményA Fény és Boogie elérhető minden nagyobb streamingfelületen.

 

A zenekar külön-külön is mesélt a dalokról.

FŐNIX

Zeneszerzője Kalmár Botond, dalszövegírója pedig Agata Angilella. Azért lett az album első dala, mert összefoglalja az egész lemezt. Egyből megmutatkozik benne a zenei stílus, amit a Fény és Boogie képvisel.

HÜLYEGYEREK

A Hülyegyerek című dalunk 2022 júniusában debütált egy videóklippel. A klip Rómában forgott, Kizlinger Lilla rendezésében, Kis Márton operatőri munkájával és Meister Nikolett gyártásával. Ez a dal hangulatban talán kicsit elüt a többitől, ezért is emeltük ki, és adtunk neki külön hangsúlyt a videóval.

DUETT

Nagyon szerettük volna, ha Misi többet énekel az új lemezen, ezért Agata írt egy duettet. A dal egy kapcsolat végét írja le. Nem csak a saját történetei inspirálják Agatát, ezért ezt a dalt a húgának, Katerina Angilellának dedikálja.

VISZLÁT

A Viszlát az egyik fő pillére az albumnak, és a koncerteken is nagyon fontos szerepet játszik. A Viszlát nélkül nem lenne Damara. Célunk, hogy a fiatalok tudtára adjuk, hogy osztozunk a nehézségekben, és hogy senki sem tökéletes. „A világ nem a tökéletesekre lett szabva, hanem emberekre” – ez lett a mi mottónk. Hiszen a frontemberünk például pánikbetegséggel küzd, mégis kiáll a színpadra minden alkalommal. Amikor ez a dal jön, ennek tudatában játszunk, és ez az embereknek is nagy energiát ad.

MEGÍGÉREM

A Megígérem reprezentálja az életfelfogást, amit a zenekar képvisel. Akármilyen rossz helyzettel találjuk magunkat szembe, tudjuk, hogy majd “jön a jó”. Megígérjük nektek és magunknak is. Nekünk is szükségünk van arra, hogy ebben higgyünk.

 

„ŐSZINTE DALOK A FIATALOK MINDENNAPOS PROBLÉMÁIRÓL” – DAMARA A MAGYARRADARUNKON.

 

ELTŰNÖK

Azért is működik nagyon jól a dinamika a zenekarban, mert Agata általában behoz egy vázat, dallamot és dalszöveget. Arra sokszor Boti (Kálmár Botond - billentyű) vagy Szántó (Szántó Marcell - gitár) kitalál egy nagyon jó témát és közösen elindul az alkotás. Az Eltűnök is sokat változott az idők során, de ahogy felvettük, ebbe a verzióba teljesen beleszerettünk.

COME TE

Mivel a dalszerzőnk félig olasz, már az elején kiderült, mi lesz az album zenei koncepciója. Olasz szintipop, funky hangzás. A Hülyegyerek című dal klipjét sem véletlenül Olaszországban, Agata szülővárosában vettük fel. Muszáj volt egy olasz dalt írni, egyértelmű volt, hogy azt nem hagyhatjuk ki.

HELYETTED

A Helyetted című dalt Csányi Misi (basszusgitár) írta és énekli. A Keresem a Helyem című albumunkon a Mindegy című számot szerezte Misi. A Helyetted egy rövid bossanovás ballada, ami nagyon hamar elnyerte a zenekar tetszését. Nagyon szeretjük, a legrövidebb dal a lemezen, és ez a kis kitekintés tökéletesen belepasszolt a mélységébe. Hiszen az élet nem csak Fény és Boogie, néha le kell lassulni. Átgondolni a dolgokat, és ez a dal egy kis megpihenés, elkalandozás a pörgős mindennapokban.

MI EZ AZ EGÉSZ?

Ez a dal a felvételek és az album megírása során az egyik kedvence lett a zenekarnak. Sokat vicceltünk azzal, hogy ez a Damara Silk Sonic című száma is lehetne. Nagyon szeretjük a groove-ját, illetve Agata a végére ráimprózott egy egész gospelkórust. Ez volt az a dal, ahol igazán látszott, hogy mennyivel bátrabbak lettünk, mint amilyenek az elején voltunk. Sokkal jobban elengedtük magunkat, mindent bele mertünk rakni, amit akartunk, és ez szövegileg is igaz. Kevesebbet cenzúráztunk, és több teret engedtünk az alkotásnak.

AZ VAGYOK, AKI VAGYOK

Nekünk ez a dal a tökéletes lezárása az albumnak. Mindenki szeressen mindenkit és magát is, mert magunkról gyakran meg tudunk feledkezni. Sokszor jön abból szorongás és pánik, hogy irracionális elvárásaink vannak magunk felé. Sok mindent képviselünk, de a legfontosabb a szeretet magad és mások felé is.

 

 

Damara a Facebookon.

fotó: Stramszky Péter

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/01/20/lemezpremier_damara_feny_es_boogie
„A világ nem a tökéletesekre lett szabva, hanem emberekre” – Lemezpremier! Damara: Fény és Boogie
süti beállítások módosítása