Először lép fel Budapesten a The Damned

2023.01.10. 10:52, srecorder

the_damned.JPG

A The Damned a hetvenes években alakult Londonban, és a Sex Pistols és a Clash mellett a punk legismertebb korai képviselőjének számít. A későbbiekben áttért a gothic rockra, így annak úttörőjének és sokak inspirációjának is számít a banda, amely közel fél évszázados felállása után most először játszik Budapesten március 18-án, az A38 Hajón.

A Damned ráadásul tavaszra ígéri új lemezét, így a klasszikusok mellett várhatóan új dalokat is kapunk a csapat első budapesti fellépésén. A zenekar 1976-ban alakult és még ugyanebben az éven kiadták első nagylemezüket, amelyet gyorsan követtek a következő albumok. 1979-es, Machine Gun Etiquette című albumuk szerepel az 1001 lemez, amelyet hallanod kell, mielőtt meghalsz c. könyvben is.

A Damned első anyagai bár a punk jegyében születtek, de hangzásuk hamarosan bővült a gothic rock, a poszt-punk, a pszichedelikus rock, a new wave és az alternatív rock irányába. A londoni csapat sötét szövegeivel, vámpírokat megidéző kosztümeivel az egyik első gothic rock bandaként jelentős hatással volt a goth szubkultúrára. Ennyi év alatt persze a zenekar életében is számos tagcsere történt, rövidebb szünetek, amelyeket többszöri újjáalakulás követett. Az alapítótagok közül egyedül az énekes Dave Vanian maradt, azonban tavaly az eredeti felállással is nyomtak egy turnét.

A zenekar legutóbb 2018-ban adott ki új albumot, az Evil Spirits után pedig most Facebook-oldalukon beharangozták a következő korongot, amelyet 2023 tavaszára ígérnek. Talán ebből is kaphatunk ízelítőt a zenekar első budapesti koncertjén, március 18-án, az A38-on.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/01/10/eloszor_lep_fel_budapesten_a_the_damned
Először lép fel Budapesten a The Damned
süti beállítások módosítása