Hallgatónapló. Bermuda: Utas és holdvilág (lemezkritika)

2022.12.08. 16:45, vferi

wide5_43.jpg

Veszélyes vidékre ért a Bermuda: a pesti popduó Szerb Antal rajongva szeretett regényéhez nyúlt inspirációért és tánczenébe csomagolta a nosztalgiát. Ez a kritika először a Recorder magazin 99. számában jelent meg.

Amikor még nem volt Goodreads és Pinterest és Citatum.hu, az írástudók és a romantikus lelkek kis füzetbe gyűjtötték kedves olvasmányaik legtetszetősebb idézeteit – ez volt a közhelygyűjtemény (commonplace book). Ma már persze pejoratívan cseng, pedig milyen szép játék, amikor az innen-onnan összeszedett idézetek egyszercsak szóbaelegyednek egymással. 

Hasonló történik a Bermuda első albumán is. Az Utas és holdvilág az együttes szerint “regényzene”, Szerb Antal halhatatlan művének fejbeli filmadaptációjához készült soundtrack. Egyszerre építkezik a regény mondataiból, Szerb A harmadik torony című olaszországi útinaplójából és Mórocz Tamás és Urbán Dániel saját szövegeiből, de előkelő vendégként William Blake szelleme is megidéztetik. Idősíkok és stílusok vetülnek ezekben a dalszövegekben egymásra, a határok elmosódnak.

Kell egy adag rajongás és vakmerőség a modern magyar prózairodalom imádott, szentimentalista sztoriját megérinteni és kortárs, mégis nosztalgikus popzenébe zárni. Ahhoz pedig főként, hogy a regényből csaklizott mondatokat a dalok átkötéseként ifj. Vidnyánszky Attila és Dobos Evelin szájába adják.

De működik, az Utas és holdvilág dalai a hideg évszakban, szőnyegen heverészős vasárnapi zenehallgatást kívánnak meg. Amikor nem történik semmi, csak az álmodozás tölti ki a nappalit tájakról, szerelmekről, a múltba kapaszkodó jövőről, akkor minden megtörténhet. Még az is, hogy egy fejünkben pörgő film zenéjét halljuk.

bermuda_cover_logo.jpgElőadó: Bermuda

Cím: Utas és holdvilág

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2022. december 1.

Műfaj: indie pop

Kulcsdal: London

 

 

8/10

Selmeczi Nóra

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/12/08/hallgatonaplo_bermuda_utas_es_holdvilag_lemezkritika
Hallgatónapló. Bermuda: Utas és holdvilág (lemezkritika)
süti beállítások módosítása