Ajánlatunk a hosszú téli estékre: hallgass jazzt!

2022.11.24. 15:10, Recorder.hu

mupa_jesusmolina_650.jpg

Vannak műfajok, amelyek egy bizonyos évszakhoz vagy napszakhoz illenek leginkább. A rock’n’roll nyáron a legjobb, a blues ritmusa a fülledt éjszakáké, a funk a jókedvű tavaszi nappalokat teszi vidámabbá, a soul a vénasszonyok nyarán szól a legszebben. A jazz pedig a véget nem érően hosszúnak tűnő januárt teszi elviselhetőbbé. Pláne ha egész nap szól! Aki maga is meggyőződne erről, annak január 27. és 29. között irány a Müpa, ahol egy hétvégére ismét a jazz lesz a főszerepben!

A Jazz Showcase programsorozata szinte a ház megnyitása óta jelen van a Müpa zenei életében. A többnapos jazzünnep nemcsak a műfaj rajongóinak fontos dátum a koncertkalendáriumban, hanem az ifjú jazzistáknak is, hiszen az esti koncertek mellett féltucatnyi fiatal, feltörekvő együttes tagjai is lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák tudásukat. A zenekarok a fellépési lehetőség és az új rajongók mellett még értékes díjakat is nyerhetnek, a produkciókat a nézőkön kívül ugyanis egy hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri is árgus szemmel figyeli. A fesztivál végén pedig mind ők, mind a közönség kiválaszthatja a kedvencét. Nézzük meg, kik is versengenek majd!

Az eddigi évektől eltérő módon az ifjak koncertje a Zászlótér és az Átrium tereiből beköltözik a Fesztivál Színház színpadára, ahol délután 16.30-tól, majd 18 órától egy-egy pályakezdő, sajátos hanggal rendelkező zenekart ismerhetünk meg. Pénteken a Nagy Noémi Quartet a ’40-es, ’50-es és ’60-as évek swing és bebop világába invitál, míg az Egri János Jr. vezette Trio Johnology repertoárjában klasszikus jazz-sztenderdek, film- és világslágerek mellett saját szerzeményeket is hallhatunk. Szombaton a főként instrumentális, modális jazzt játszó Symbiosis 5 és az akár egy dalon belül is több zenei műfajt és stílust is keverő Ineffable várja a nézőket, vasárnap pedig az év Fiatal Jazz Zenésze verseny szakmai zsűrijének díját elnyerő Sárközi Dia és Quintetje, valamint a Varga Balázs / Expression mutatkozik majd be. Az ingyenes koncerteket a helyszínen lesz a legjobb végighallgatni, de aki nem teheti, az online is követheti az eseményeket élőben.

Akinek pedig ez sem lenne elég, azt minden este egy-egy különleges koprodukció várja: a több műfajban is maradandót alkotó trombitás, Barabás Lőrinc vendége a multiinstrumentalista Niklas Paschburg lesz, a harsonaművész Csapó Krisztián zenekara, a KRIZ a (nyitóképünkön látható) kolumbiai zongoristát, Jesús Molinát hívta segítségül, míg fúziós jazz-hiphop trió, a jazzbois egy igazi nagyágyúval, az örökifjú Kaláka együttessel lép közösen színpadra. Jazzre fel!

További információk és jegyvásárlás.

A Müpa további decemberi és januári programjai.

https://recorder.blog.hu/2022/11/24/ajanlatunk_a_hosszu_teli_estekre_hallgass_jazzt
Ajánlatunk a hosszú téli estékre: hallgass jazzt!
süti beállítások módosítása