"Ez itt a jövőben a 80-as évek." Kraken67: Metropolisz (lemezkritika)

2022.11.19. 17:41, RRRecorder

kraken.jpg

A Kraken67, vagyis Lenszkij és Kissbaba a synthwave-et és a trapet hozza össze D.Koms segítségével retrofuturista albumán, ami kerüli az olcsó kikacsintásokat, mégis vicces. Ez a kritika először a Recorder magazin 99. számában jelent meg.

„Ki vagyok égve ebben az egész popbizniszben” – mondja Lenszkij Kissbaba üzenetrögzítőjére; utóbbi pedig talál Skóciában valamit, amit „kajak úgy néz ki, mint valami időgép”. Így kezdődik a synthwave-trap konceptlemez, amiben a két stílus természetesen simul össze D.Koms biztos keze alatt, és igen, gitárszólók is vannak. (Plusz az Utolsó napok refrénje kiköpött Eurodance.) Kissbaba sokat használ a mai pop/trap ének-beszédéből, míg Lenszkij a megszokottnál mélyebb éneke a sötéten romantikus goth trubadúrokat idézi.

Végigmennek egy csomó klisén, (Neo-)Balaton, kiborgok (sic!), titokzatos drog és maga a technokrata Metropolisz. Kerülik az olcsó kikacsintásokat, mégis nagyon vicces az egész, Lenszkij orgánuma, Kissbaba anakronizmusa miatt; azok a legjobb poénok, amik tényleges, hiteles bénaságok is lehetnének, de tudjuk/reméljük, hogy nem azok („Megcsillan a szem, a sikátor el se rejt / kicseréljük a végtagot, mert selejt”). Ráadásul fülbemászó popzeneként is működik. Nem akar mélyre menni, de egyszeri poénnál több. 

kraken67-metropolisz.jpgElőadó: Kraken67

Cím: Metropolisz

Kiadó: Escape Plan

Megjelenés: 2022. szeptember 23.

Műfaj: synthwave-trap

Kulcsdal: Kiborg Szerelem

 

 

7,5/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/11/19/kraken67_metropolisz_lemezkritika
"Ez itt a jövőben a 80-as évek." Kraken67: Metropolisz (lemezkritika)
süti beállítások módosítása