„Lehet, hogy hülyeség, de élni jó” – Lemezpremier! Németh Róbert: Vihar után az ég

2022.11.11. 09:38, srecorder

nemeth-robert_foto_kosapeter.jpg

Vihar után az ég címmel napvilágot látott Németh Róbert harmadik nagylemeze, amely az elmúlt két-három, globálisan és lokálisan is felkavaró évet dolgozza fel, melankolikus hangvétellel, mégis reményteli végkicsengéssel. A tizenegy, többségében tempós alternatív felvételt felsorakoztató album már minden streamingfelületen hallgatható, a lemezbemutató koncertet decemberben a budapesti Három Hollóban tartja a zenekar.

2020 óta, amióta ez a lemez is készül, egy eléggé turbulens és felkavaró időszakot élünk meg, nemcsak én vagy a szűkebb közegem, de az ország és az egész világ is. Ez a mindössze két-három év, amely visszatekintve sokkal többnek tűnik, bőven kínált lehetőséget a szembenézésre, kinek-kinek saját magával, vagy nagyobb kérdésekkel. Ezek mind ott vannak a Vihar után az ég albumon – persze szándékom szerint nem didaktikusan vagy dramatizálva, hanem személyesen, érzéseken, hangulatokon átszűrve. Ahogy az előző kettő is az, ez is egy melankolikus és elégikus hangvételű lemez, de mégsem szomorú, mert szerettem volna, ha az egyenlet végén ott van a remény, meg a létezés értelme.” – mondja Németh Róbert énekes-gitáros-dalszerző frissen megjelent harmadik szólólemeze inspirációiról mesélve.

Az egykori Heaven Street Seven basszusgitárosának új albuma három évvel követi az előző, A kibaszott végtelen űr címűt. Részint annak a logikus folytatása is, Németh Robi elmondása szerint azonban a Vihar után az ég az első lemeze, amely minden elemében pontosan olyan, amilyennek elképzelte: egy sűrű, összetartó hangvételű és hangzású, közös zenekari gondolkodást és munkát felmutató album.

Az első két szólólemezhez képest teljesen kicserélődött Németh Robi zenekarának tagsága: az új felvételeken – ahogy már az elmúlt két évben megjelent kislemezeken hallható volt – gitáron Martinkó Tamás (Lidérc, Dalai Dávid), basszusgitáron Kalmár Tibor (Anton Vezuv), dobon Michael Zwecker (ex-Kispál és a Borz) játszik. Az új albumon rajtuk kívül közreműködik Nagy Szabolcs, hazánk egyik legkeresettebb blues-zongoristája, továbbá a Subicz Gábor–Varga Nóri fúvósszekció, Kiss Flóra (florasfloras), aki vokálozik, valamint Csernovszky Márk billentyűn. A Vihar után az ég producere az Esti Kornél-gitáros Lázár Domokos volt, aki ebben a minőségben szólópályájája kezdete óta Robi mellett áll. A borító és az azon látható festmény Jakab Péter munkája.

Az újságíróként, rádiós szerkesztőként és íróként is ismerhető Németh Róbert, az egykori Heaven Street Seven, majd a Pegazusok Nem Léteznek basszusgitárosa 2016-ban kezdett szólókarriert. A budapesti független lemezkiadó Klinik gondozásában megjelent, már minden streamingfelületen meghallgatható, és hamarosan fizikai formátumban is kézbe fogható Vihar után az ég a harmadik szólólemeze. A lemezbemutató koncertet zenekarával december 10-én a budapesti Három Hollóban tartják, az este vendége a Platon Karataev, a Galaxisok és a Felső Tízezer zenekarból is ismerhető Sallai László lesz.

 

Németh Róbert a Facebookon.

fotó: Kósa Péter

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/11/11/_lehet_hogy_hulyeseg_de_elni_jo_lemezpremier_nemeth_robert_vihar_utan_az_eg
„Lehet, hogy hülyeség, de élni jó” – Lemezpremier! Németh Róbert: Vihar után az ég
süti beállítások módosítása