Nagyon hülye is tudok lenni. Sudan Archives: Natural Brown Prom Queen (dupla lemezkritika)

2022.11.06. 11:55, RRRecorder

sudan.jpg

A hegedűs-énekes Sudan Archives komoly, az art pop, R&B és elektronika közé helyezhető lemezzel robbant be. Második albumán viszont a laza oldalát mutatja meg. Arról, hogy ez milyen jól sikerült, két kritikusunk is megírta a véleményét. Ez a duplakritika először a Recorder magazin 98. számában jelent meg. 

Brittney Denise Parks már az első albumával jelezte, hogy nem mindennapi tehetség, most azonban a Natural Brown Prom Queennel zárójelbe teszi a teljes eddigi életművét. Nagyon ritkán sikerülnek ilyen jól a második lemezek. Rendkívül erős sorokba van szedve a mondanivaló: a női lét, a szabadság és a szexualitás megélése legalább FKA twigs-i magasságba ér. Hihetetlen magabiztoság uralkodik minden számban, így a direkt, szókimondó részek sem hatnak komolytalanul. Másfelől pedig elképesztő a hangszerelés: a hagyományos hiphop-R&B-soul-tengely mellett nagyon ülnek az electrofunkok és a többi, akár a break, akár a trap irányába is elmenő dalok. Nem lepődnék meg, ha a Freakalizer című számnak komolyabb utóélete lenne majd.

Szerző: Velkei Zoltán | Osztályzat: 9.5/10

Brittney Parks énekes-hegedűsként, az art pop, hiphop, R&B és kísérletező elektronika vegyítőjeként lett ismert. Vagyis „mély és gondolkodó emberként” – mondta a Guardiannek, ami az egyik oldala, de „nagyon hülye is tudok lenni”, és ezt a „laza oldalát” akarta megmutatni második lemezén. Annyira laza, hogy nem nagyon tud megmaradni egy stílusnál: van itt R&B, trap, hiphop, soul, electro, jazz, triphop, a világ különféle helyeiről származó hagyományos dallamok és ritmusok, mondókázás és egy kis kísérletezés; hülyülés, bulizás, dicsekvés, szexizés, szomorka – és viszonylag kevés hegedű, sokszor effektezve. Mindez tizennyolc számon keresztül nagyon sok, de ez bele van kalkulálva a hatásba. Én értem is, hogy miért hengerelt le sok kritikust, de nekem túl sok az olyan ötlet, ami harmadszorra már nem érdekes, és kevés az igazán erős szám. Egy kétségkívül igen tehetséges zenészt hallunk, ám ettől még nem lesz minden arany, amihez hozzányúl.

Szerző: Rónai András | Osztályzat: 6,5/10

sudan-archives_1.jpgElőadó: Sudan Archives

Cím: Natural Brown Prom Queen

Kiadó: Stones Throw

Megjelenés: 2022. szeptember 9.

Műfaj: indie pop, electro

Kulcsdal: NBPQ (Topless)

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2022/11/06/sudan_archives_natural_brown_prom_queen_lemezkritika
Nagyon hülye is tudok lenni. Sudan Archives: Natural Brown Prom Queen (dupla lemezkritika)
süti beállítások módosítása