Barabás Lőrinc a szegedi szimfonikusokkal lép fel a Várkert Bazárban

2022.10.26. 10:00, srecorder

barabas_lorinc_profil_photocredit_galgoczi_nemeth_kristof_web.jpg

Különleges budapesti premierre készül hazánk egyik legismertebb jazztrombitása és a Dél-Alföld legjelentősebb zenei együttese: Barabás Lőrinc Játék című művét mutatják be elsőként a Várkert Bazárban, november 6-án.

Barabás Lőrinc zenészként és zeneszerzőként is szívesen kísérletezik olyan határátlépésekkel, ahol a jazz és a trombita kereteiből kilépve különleges élményekkel ajándékozza meg a közönséget. A hazai improvizatív zenei élet aktív szereplőjeként ezúttal a klasszikus zenei formák felé fordult, ebből született a Játék című produkció, amit Budapesten elsőként a Várkert Bazárban lehet megtekinteni.

A darab több zenei stílust ötvöz, felsejlik benne a klasszikus versenyművek, a huszadik századi repetitív zene, a népzene, a romantikus korokat idéző filmzenék és a hetvenes évek szintetizátorainak világa, mindez szólótrombitára és hagyományos szimfonikus zenekarra hangszerelve. A Barabás Lőrinc-rajongók is a megszokott minőségi zenei világgal találkozhatnak, a közönség végigkövetheti a szólóhangszer útját, ahogyan bejárja az egymásból születő és egymáshoz folyondárszerűen kapcsolódó hangulatokat.

barabaslorinc_20220521_szeged_b42diy_93_phototakacsborisz_web.jpgBarabás Lőrinc és a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Fotó: Takács Borisz.

Az este folyamán megszólal Barabás Lőrinc Macskakő és Metamorfózis című szerzeménye is. A jazz és az elektronika világa egyedi fúzióban kel életre a Gyüdi Sándor karmester által vezetett szegedi szimfonikusokkal közösen. A zenekar számára izgalmas kirándulás ez a klasszikus zeneműveken túli világba, hiszen mindegyik darab feszes, jazzritmikájú és sodró szerkezetű. Különleges kihívás a Játékban a jazztrombita szólóhangszerével is együtt játszani, nagyzenekari kíséretet adni, de ki kell lépni a megszokott zenei keretekből akkor is, amikor például a Metamorfózis tételeit játsszák, hiszen bár ez szimfonikus zenekarra íródott, mégis más nemcsak Mozarthoz, hanem a kortárs komolyzenei világhoz képest is.

„EGYEDÜL KELL ELVINNI A BALHÉT” – INTERJÚNK BARABÁS LŐRINCCEL A METAMORFÓZISRÓL.

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző klubestjei és formációi termékeny talajt biztosítanak a jazz és az elektronika határmezsgyéjén kísérletező rokonlelkek számára. Olyan eseményeken tett szert szélesebb nemzetközi ismertségre, mint például a Montreux Jazz Fesztivál, a londoni iTunes fesztivál, ahol Valerie June-nal játszott közösen, de olyan előadókkal is osztozott már a színpadon, mint a Thievery Corporation, Bonobo vagy Erik Truffaz.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar történetének kezdetei a XVIII. századra nyúlnak vissza, állandó szimfonikus együttesként 1919 óta működik, 1969-től városi intézmény, a koncertezés mellett bázisa Szeged aktív operaéletének. Az együttes szinte egész Európát bejárta, nagy sikerrel mutatkozott be Kína, Tajvan, Szingapúr és Brazília közönsége előtt. Lemezei a Hungaroton mellett olasz, spanyol, német, osztrák, dán, belga, angol és amerikai cégeknél jelentek meg.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

headerfotó: GalgóczI Németh Kristóf

https://recorder.blog.hu/2022/10/26/barabas_lorinc_a_szegedi_szimfonikusokkal_lep_fel_a_varkert_bazarban
Barabás Lőrinc a szegedi szimfonikusokkal lép fel a Várkert Bazárban
süti beállítások módosítása