„Ez egyfajta kollektív magány, mégis megnyugtató” – Klippremier! Barkóczi Noémi: Nagyvillanyok

2022.10.10. 10:21, srecorder

barkoczi-noemi-nagyvillanyok.jpg

Egy kényelmesen zsúfolt belvárosi házibuli félhomályában legalább annyira könnyű magányosnak lenni, mint a legnépszerűbbnek. Barkóczi Noémi legújabb videoklipjében vendégül lát minket ebben a buliban, ahol lehetőségünk lesz a szemlélődésre, az ábrándozásra és akár az önvizsgálatra. A simán 2021 legjobbjai közé tartozó, Dolgom volt című visszatérő lemez Nagyvillanyok című dalához készült klip, amit a címadó debütvideóhoz hasonlóan ezúttal is Balogh Ádám álmodott meg.

„Ez az a dal, amivel talán a legtöbb ember rezonál. Hamar érződött a koncerteken, hogy jelent valamit a közönségnek, szeretik velünk énekelni, szóval nem volt kérdés, hogy kell neki egy klip. Maga a szám arról a magányos érzésről szól, amikor magunkat a környezetünkhöz hasonlítjuk, és úgy érezzük, a többi ember sokkal felszabadultabb, bátrabb, önazonosabb. Ez egyfajta illúzió, mert a többieket csak kívülről látjuk, magunkat pedig belülről, az összes vívódásunkkal együtt ismerjük” – meséli Barkóczi Noémi.

„SZERETNÉK KICSIT KIJJEBB JÖNNI A FEJEMBŐL” – INTERJÚNK NOÉMIVAL A DOLGOM VOLT-RÓL.

Az ötlet és a koncepció Balogh Ádám rendezőtől érkezett, aki eredetileg a Nagyvillanyoknak szeretett volna klipet csinálni még a nagylemez megjelenése előtt, de valamiért akkor inkább a Dolgom volt-ból lett a felvezető videó. Ezért is vannak egymásra rímelések a két klipben, egyfajta mini-filmet hozott össze Ádám. „Alapvetően egy olyan klipben gondolkodtunk, ami a dal hangulatára reagál, annak a képi megfelelője. Olyan környezetet szerettünk volna bemutatni, ahol a szociális szorongások, a vágyódás és akár az irigység is felerősödik, és ennek jó terepe lehet egy házibuli. A klipben Noémi a főszereplő, aki a lakás különböző pontjairól énekel, miközben nézegeti az embereket, akik első ránézésre komfortosan érzik magukat. Mi pedig kis apróságokkal próbáltuk szemléltetni, hogy valahol mégis mindenki úgy érez, ahogy az a dalszövegben is megjelenik. Ez egyfajta kollektív magány is valahol, de egyben mégis megnyugtató, hogy sokan vagyunk ebben a cipőben. Számomra a vágyódásról és a bátorság hiányáról szól ez a szám. Arról a bénító érzésről, hogy egy új környezetben, társaságban mennyire jó lenne olyannak lenni, mint ő ott a terem közepén, aki mer önmaga lenni” – meséli Balogh Ádám.

Míg a Dolgom volt videóklipje egyfős stábbal, Noémi főszereplésével, pár óra alatt és egy mobiltelefonnal készült, a Nagyvillanyok esetében egy komolyabb csapat állt össze a háttérben. Hosszas előkészületet követően, egy gyakorlatilag rögtönzött stáb dolgozott együtt, sokan korábban nem ismerték egymást, a forgatás napján találkoztak először. Ez a nagyon jól működő crew Balogh Ádám rendezőből, Molnár Zoli operatőrből, Ganzer Balázs világosítóból, Bácskai Julcsi vágóból és Szombath Mátéból állt össze, aki a fényelésért volt felelős. A zenekar minden tagja feltűnik a videóban, melléjük a csapat barátai és egy felhívásnak köszönhetően Noémit követők csatlakoztak, így jött össze közel 30 ember.

„NEM TUDOK ÚGY DALT ÍRNI, HOGY KÖZBEN OTT VAN VALAKI” – BARKÓCZI NOÉMI NAGY ÉVE.

„Kitettünk Instagramra egy sztorit, amiben jelentkezőket vártunk, akik minden konkrétum nélkül szívesen lötyögnének, beszélgetnének, söröznének és persze, szerepelnének a készülő klipben. Bíztunk abban, hogy sokan kedvelik a Nagyvilllanyokat és emiatt lesz kedvük magukat kicsit megmutatni ebben a szerepben. Elég meglepő volt, hogy nagyon rövid időn belül tök sok üzenetet kaptunk, le is kellett vennünk a posztot és volt olyan jelentkező is, akit kvázi átcsoportosítottunk a következő kliphez. És ezzel el is árultuk, hogy lesz még klip” – tudtuk meg Noémitől.

barkoczi-noemi-nagyvillanyok2.jpg

Barkóczi Noémiék teljes zenekaros felállásban Budapesten idén egyetlen alkalommal, december 16-án koncerteznek az A38-on a Felső Tízezer társaságában. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

BARKÓCZI NOÉMI KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

 

Barkóczi Noémi a Facebookon. És Instán. És Bandcampen.

fotók: Szűcs Benedek

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/10/10/klippremier_barkoczi_noemi_nagyvillanyok
„Ez egyfajta kollektív magány, mégis megnyugtató” – Klippremier! Barkóczi Noémi: Nagyvillanyok
süti beállítások módosítása