Modern jazz, artpop, de akár metál is – Albumpremier! Mozes & Kaltenecker: Futurized

2022.10.07. 09:02, srecorder

bmc-mozes-and-kaltenecker-portrait-by-istvan-huszti.jpg

Kraftwerket idéző elektronikus hangzások, Pink Floydos pszichedelikus álomvilág, Ponyvaregény-sláger és Elton John-feldolgozás. A Recorderen debütál Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara első közös lemeze, az egészen különleges zenét rejtő Futurized.

mozes_kaltenecker_futurized_front_cover_315_300_rgb.jpgAz elektronika, a jazz és a progresszív metál határán alkotó, a Special Providence-ből, a Kaltenecker Trióból, vagy a Markó Ádámmal közös duójából is ismert Kaltenecker Zsolt először 2017-ben dolgozott együtt a Belgium és Budapest között ingázó Mózes Tamara zongorista-énekes-dalszerzővel egy electro-jazz együttesben, ahol már több dalt is közösen komponáltak. Duóban 2020-ban kezdtek el játszani, és egy jól sikerült koncert után döntöttek úgy, hogy párszámos EP helyett inkább egy egész nagylemezt vesznek fel. Progresszív, kamarazenei artpopként is leírható zenéjükben Zsolt hozza a billentyűs részeket és az effekteket, Tamara az énektémákat és a szövegeket írja, a dalok szerkezetét pedig közösen dolgozzák ki. „A dalszerűséget nagyon fontosnak érzem az instrumentális zenében is. Pláne ebben a felállásban, amelyben egy billentyűs hangszer és egy énekes van” – mondja Zsolt. „Ez alapvetően egy kamarazenei formáció, egy darab billentyű, nincsenek előre felvett alapok, nincs dobgép, nincs szekvenszer, semmi. Teljesen élőben játszunk. Ez benne a csavar. A dalokban sok olyasmi szól (szintetizátor, elektromos orgona, elektromos zongora, torzított basszus), amiről a modern pop-rock, de akár a metál is az ember eszébe juthat, ezért az ének is egy kicsit ebbe az irányba megy el.”

A BMC Records gondozásában megjelenő lemez végén két feldolgozás is helyet kapott, az egyik az I’m Still Standing című Elton John-dal, a másik pedig a Ponyvaregényben szörfrockos változatban híressé vált görög népdal, a Misirlou, ami itt szabad, lassú tempóban, francia nyelven szólal meg. Az egész lemez rettentően izgalmas, határokat feszegető és eltéveszthetetlenül egyedi, ugyanakkor nagyon kompakt zenét rejt. A Futurized mától elérhető a streaming-felületeken; lentebb Tamara és Zsolt egy videóban mesél a lemez születéséről, valamint néhány daluk élő felvétele is megtekinthető.

fotó: Huszti István

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/10/07/albumpremier_mozes_kaltenecker_futurized
Modern jazz, artpop, de akár metál is – Albumpremier! Mozes & Kaltenecker: Futurized
süti beállítások módosítása