A magyarországi szájharmonikázás története

2022.10.02. 12:35, srecorder

a-magyarorszagi-szajharmonikazas-tortenete.jpg

A hazai szájharmonikázás egyik kimagasló alakja, Szabó Tamás évtizedek óta kutatja a hangszer történetét. Milyen volt a szájharmonikázás aranykora Magyarországon? Miért támogatta a Rákosi-rendszer a szájharmonika-zenekarokat, miért szorult vissza aztán a herfli a beatzene elterjedésével, és milyen választ adott erre a 80-as évek bluesrobbanása?

Szabó Tamást elsősorban a Palermo Boogie Gangből és a The Mojoból ismerhetjük, de játszott Presser Gáborral és Zoránnal is, most pedig hangszertörténeti kutatásait osztja meg velünk. Videójában mesél arról, hogyan terjedt el Magyarországon a szájharmonika, kik voltak a szájharmonikajáték úttörői, és miért is nehéz kutatni a hangszer történetét.

Szabó Tamás. Fotó: Nagy János.

„A ma ismert szájharmonika és a harmonikázás története közel 200 éves, így nem könnyű negyedórában összefoglalni a hangszerről szerzett ismereteket, érdekességeket. Már csak azért sem, mert a története nagyon szerteágazó, ám sokszor hiányosak a megmaradt információk” – mondja Tamás. „A mai harmonikások gyakorta látványos játéka ellenére sokszor elfeledkezünk arról, hogy milyen gazdag kultúrája volt (Magyarországon is) ennek a hangszernek. Sajnos az elődök reánk hagyott tudását nem mindig tiszteljük, vagy nem is tudunk róla, mert elhalványult. Pedig sokuk jóval megelőzte a korát. A szájharmonika nem vált szerves részévé a magyar népzenének, ellentétben például az amerikai vagy a német folkkal, amelynek több irányzatában is alapvető fontosságú. Ezért különösen fontos, hogy az itthon mostanra kialakult harmonikás élet színes, érdekes, nyitott, fejlődőképes és kreatív legyen. Ehhez adhat segítséget (és néha irányt), ha egy kicsit kutakodunk a saját zenei múltunkban. Az összefoglalómat a ’80-as éveknél fejeztem be, mert azt gondolom, a mai hazai harmonikásokról többet hallunk. Talán pár év múlva hitelesebb lesz elfogultság nélkül beszélni róluk.”

SZABÓ TAMÁS KEDVENC 2021-ES ZENÉI.

A felvétel a Magyar Zene Házában készült, a riporter a Recorder újságírója, Soós Tamás volt, az operatőr és a vágó pedig a szintén szájharmonikás Medve Balázs (Teddy Harpo).

https://recorder.blog.hu/2022/10/02/a_magyarorszagi_szajharmonikazas_tortenete_beszelgetes_szabo_tamassal
A magyarországi szájharmonikázás története
süti beállítások módosítása