„Örökre részeseivé is válnak az albumnak” – Érkezik Oláh Krisztián első vinyllemeze

2022.10.01. 20:42, srecorder

ok_0_piano_hegyi_julia_lily.jpg

Bakeliten is kiadja Crescendo című albumát az Oláh Krisztián Quartet, amelynek megvalósítására közösségi finanszírozási kampányt indítanak. A dupla vinylen a Crescendo nyolc kompozíciója mellett helyet kapnak eddig kiadatlan vagy újramasterelt számok is. A lemez várhatóan karácsony előtt jelenik meg.

A támogatók a kvartett korábbi albumait is beszerezhetik, és jelentkezhetnek zártkörű zenehallgatásra is a négy zenésszel. A legbőkezűbb patrónusok pedig egy VIP stúdiókoncertre is jegyet kaphatnak, ahol a tavasszal megjelenő új anyagot hallhatják először, exkluzívan. A támogatói kampány részleteit itt találjátokA bakelit és a kampány ötletéről Oláh Krisztián, a kvartett vezetője mesélt.

„Egy lemez utóélete a legfontosabb" – ezzel kezdődik a közösségi finanszírozási kampányvideótok. Mire tekinthetünk utóéletként?

Egy lemez akkor kel igazán életre, ha a közönségünk elkezdi hallgatni, forgatni. A premiert megelőző fél év nagyon kemény és intenzív műhelymunkával telik, először a dolgozószobában, amíg megszületnek a kompozíciók, majd a próbateremben, végül a stúdióban. Ennek van egy fantasztikus íve, amit végül nagyon jó elengedni, és csak várni a reakciókat. A Crescendo elengedése után szerencsére rengeteg visszajelzést kaptunk a közönségtől, sok CD-t vásároltak és online is hallgatták az albumot.

Milyen konkrét impulzus adta az ötletet, hogy vinylen is megjelenjen a Crescendo?

Nagyon szeretek koncertek után beszélgetni a közönséggel, és hatalmas megtiszteltetés, hogy most már jópáran követnek minket minden koncertre, többen betéve ismerik a Crescendo zenei anyagát is. A velük folytatott beszélgetésekben többször felmerült, hogy mikor adjuk ki vinylen is a lemezt. A sokadik után értettem meg, hogy erre tényleg van igény, szóval most bele is vágunk a megvalósításba.

Miért dupla bakeliten adjátok ki az anyagot?

A Crescendo zenei anyaga kicsit több mint egy óra, egy bakelit két oldalára pedig 46 perc fér fel. Egyik kompozíciót sem hagytam volna ki nyugodt szívvel, hiszen az alkotási folyamatban nagyon fontos volt, hogy mind a nyolc szám egy ívet járjon be. Úgyhogy maradt a dupla bakelit, és ha már maradt fél óránk az egyik oldalon, akkor elkezdtünk osztani és szorozni. A Bagatell no. 2. kompozíciónak annak idején született egy alternatív változata, és nagyon nehezen döntöttünk arról a stúdióban, hogy melyik kerüljön a Crescendora, mert mindkét változatban fantasztikus ötletek sziporkáznak. Most pedig eljött a ragyogó alkalom, hogy ezt is megmutassuk a nagyvilágnak.

"NEKEM ITTHON VAN DOLGOM" – INTERJÚNK OLÁH KRISZTIÁNNAL.

Mit ajánlotok a támogatóknak a lemezen felül?

A lehetséges csomagokat igyekeztünk nagyon színesen összeállítani. A bakelit sima előrendelése mellett például lesz lehetőség a két korábbi albumunkkal közös csomagot is választani. Még vonzóbb lesz az exkluzív opciók köre, tartunk például közös zenehallgatást is a kvartett tagjaival. Az igazi ütőkártya viszont egy valódi különlegesség: belépő a november 20-i, limitált férőhelyes stúdiókoncertünkre, amelyen a résztvevők először hallhatják az új lemezünk anyagát – ráadásul élőben.

Mesélj még erről a stúdiókoncertről! Mit vesztek fel és milyen hangulatra lehet számítani?

Ennek a projektnek volt egy előfutára április 30-án a Budapest Jazz Clubban, ahol a kvartett a Trypl Horns három fantasztikus fúvósával egészült ki. A végül lemezre kerülő anyaghoz éppen az utolsó hangjegyeket komponálom. A Crescendonál megérzett utat folytatom, persze a hét hangszer sokkal nagyobb teret ad a hangszerelésben. És itt jön az újdonság: úgy döntöttünk, hogy mielőtt az új lemez is elindulna a saját útján, betekintést engedünk annak megszületésébe. Az utolsó stúdiónap estéjén, a végső felvétel előtt 50 fő számára megnyitjuk a kulisszákat. Ők feljátszás közben végighallgathatják a teljes lemezt, és mivel a történéseket rögzítjük, örökre részeseivé is válnak az albumnak.

 

Oláh Krisztián a Facebookon.

fotó: Hegyi Júlia Lily

https://recorder.blog.hu/2022/10/01/_orokre_reszeseive_is_valnak_az_albumnak_erkezik_olah_krisztian_elso_vinyllemeze
„Örökre részeseivé is válnak az albumnak” – Érkezik Oláh Krisztián első vinyllemeze
süti beállítások módosítása