„A vége az igazi őskáosz” – Oláh Krisztián videósorozatban mesél új lemeze kulisszatitkairól

2023.03.17. 19:07, srecorder

olahkrisztian-00918_photoby_hegyijulialily.jpg

Március 3-án jelent meg az Oláh Krisztián Quartet legújabb albuma, Music for 24/7 címmel. A hét kompozícióból álló lemezhez most hét részes informatív videósorozat készült, amelynek részeiben a zeneszerző az kompozíciók megszületéséről és az alkotói folyamatról mesél. A sorozat első része a Cold hátterét dolgozza fel.

A hallgatóság számára sokszor izgalmas történeteket rejthet egy-egy zeneszám megszületésének háttere. A zeneszerzőre ható környezet, a mondanivaló megfogalmazódása, a dallamok felépülése a kezdeti ötletekből mind segítenek megérteni az alkotó gondolkozásmódját, és újabb jelentésrétegeket adnak a zenehallgatáshoz. Ez a jazz műfajára talán még inkább igaz, hiszen a kevésbé avatott fülek számára minden kapaszkodó jól jöhet.

A most induló videósorozatban Oláh Krisztián pont ezeket az érdekes történeteket osztja meg. Az ötlet először 2022-ben merült fel, amikor friss, Crescendo című lemezének számait elemezte, a sorozat erre reflektálva a Crescendo Insight címet kapta. A hagyományt legújabb, Music for 24/7 című lemezzel is folytatja, mindössze a cím változott 24/7 Insight-ra.

Az albumot az Oláh Krisztián Quartet a brit TRYPL Horns fúvós trióval közösen mutatta be március 3-án a Magyar Zene Házában. Az anyagot a két csapat már ezt megelőzően rögzítette a Pannónia Stúdióban, egy különleges stúdiókoncerttel zárva le a felvételi folyamatot. A hét vadonatúj kompozíció egyik kulcsdala a Cold, amelynek hátteréről és inspirációiról a Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtárában mesélt Krisztián.

Az Oláh Krisztián Quartettel legközelebb április 5-én találkozhat a közönség a Budapest Jazz Clubban, ahol Lukács Miklós cimbalomművésszel ünneplik a 2022-es Crescendo című album egyéves születésnapját - és egyben a régóta várt, dupla bakelitlemez megszületését. Facebook-esemény.

„A MINŐSÉGI KULTÚRAFOGYASZTÁS KÖZÉRDEK” – OLÁH KRISZTIÁN A MAGYARRADARUNKON

 

Oláh Krisztián a Facebookon. Krisztián honlapja. TRYPL Horns a Facebookon.

Fotó: Hegyi Júlia Lily.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/03/17/_a_vege_az_igazi_oskaosz_olah_krisztian_videosorozatban_mesel_uj_lemeze_kulisszatitkairol
„A vége az igazi őskáosz” – Oláh Krisztián videósorozatban mesél új lemeze kulisszatitkairól
süti beállítások módosítása